nieuws

Flexibele sensorhuid registreert scheurtjes in materiaal

bouwbreed

Flexibele sensorhuid registreert scheurtjes in materiaal

Een team van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Universiteit in Potsdam hebben een flexibele ‘huid’ ontwikkeld waarin sensors zijn verwerkt die onmiddellijk een beschadiging of een scheur in willekeurig welk materiaal kunnen waarnemen.

‘‘De sensors kunnen in een vroeg stadium minuscule beschadigingen of haarscheurtjes signaleren wanneer het nog betrekkelijk eenvoudig en goedkoop is om het materiaal te repareren’’, zegt Simon Laflamme, een medewerker van MIT. De kunsthuid zal in de toekomst als een membraan tegen een muur, een brugdek, een pijler of een leiding kunnen worden geplakt. De kern van iedere sensor in de huid is gemaakt van een thermoplastische elastomeer die piëzo-elektrische eigenschappen heeft door de toevoeging van titanium dioxide. De elastomeer is gesandwicht tussen twee flexibele koolstof elektroden. Wanneer onder de sensor een scheurtje ontstaat wordt de elastomeer opgerekt waardoor de elektrische capaciteit (capacitantie) van de sensor verandert. Dit wordt direct opgemerkt door een computer die volgens een vast schema stroomstootjes van een zeer laag voltage door de huid zendt om veranderingen in de elektrische capaciteit te registreren. De ontwikkeling van de huid is volgens Laflamme nog in een experimentele fase. Het grootste stuk huid dat getest is heeft een afmeting van 10 bij 20 centimeter.

Reageer op dit artikel