nieuws

‘Faillissement Houtskeletbouw Alphen dubieus’

bouwbreed

Het faillissement van Houtskeletbouw Alphen moet worden onderzocht. Dat vindt FNV Bouw. Volgens de vakbond zit er een luchtje aan de ondergang van het bedrijf.

Houtskeletbouw Alphen, onderdeel van bouwbedrijf R.A. van Leeuwen, werd dinsdag door de rechter failliet verklaard. Zestien van de negentien werknemers verloren als gevolg daarvan hun baan. De producent van houten prefab-elementen voor de nieuwbouw wijt de ondergang aan de economische crisis. Het bedrijf leed daardoor al jaren verlies.

FNV Bouw vermoedt echter dat er meer aan de hand is. Eind vorig jaar gaf de directie zelf nog aan dat het bedrijf last heeft van een hoog ziekteverzuim, een beroerde ligging van de fabriek, een slechte opslagcapaciteit en de dure bouw-cao. Om die reden werd getracht om via een ontslagprocedure de zestien werknemers te ontslaan. Dat lukte evenwel niet omdat het UWV geen toestemming verleende. “Toen al verwachtten wij dat de werkgever het hier niet bij zou laten”, zegt regiobestuurder Kirsten Smit van FNV Bouw. “En inderdaad, eind december kregen de werknemers een brief op de mat waarop de werkgever aankondigde tot de faillissementsaanvraag over te gaan.”

Smit vindt dat Houtskeletbouw Alphen nalatig is geweest. “Als je ziet dat een bedrijf niet goed draait, moet je ingrijpen. Er zijn instrumenten om het ziekteverzuim tegen te gaan. En er had gezocht kunnen worden naar een andere locatie.” De bond wil nu de rechtmatigheid van het faillissement onderzoeken.

Directeur Robin van Leeuwen benadrukt in een reactie dat hij het faillissement liever had voorkomen. Door de afwijzing van de ontslagvergunning stond hij echter in financiële zin echter met de rug tegen de muur. “Ik moet ook voorkomen dat de positie van de rest van de Van Leeuwen Groep, die financieel gezond is, in gevaar komt”.

Reageer op dit artikel