nieuws

‘Energielabel spreekt burger niet aan’

bouwbreed

‘Energielabel spreekt burger niet aan’

Het energielabel heeft nauwelijks invloed op beslissingen van Europese burgers bij aankoop en renovatie van woningen.

Dat zegt het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Het ECN heeft drie jaar lang in 10 Europese langen onderzoek gedaan naar de invloed van het energielabel. Wat blijkt? “Mensen beslissen over energiebesparende maatregelen niet zozeer door wat er op het label staat, maar op basis van wat vrienden en familie zeggen”, ontdekte Casper Tigchelaar. Hij is onderzoeker bij het ECN en penvoerder van het onderzoek.

Het energielabel heeft meer invloed als het meer maatwerk levert en minder theoretisch is, stelt het ECN. “Het label rekent nog veel met gemiddelden. Maar veel bewoners zijn geen gemiddelde verbruiker. Zij voelen zich door de berekeningen niet aangesproken.”

Reageer op dit artikel