nieuws

Eigenaren herbouwen winkelcentrum ’t Loon

bouwbreed Premium

Eigenaren herbouwen winkelcentrum ’t Loon

De Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum ’t Loon laat het gesloopte deel herbouwen. Dat kan enkele jaren duren. Eerst worden de overblijvende winkels opgeknapt en krijgen zij tijdelijke gevels.

Tien winkels zijn de afgelopen weken gesloopt “omdat zij dreigden in te storten”, aldus woordvoerder Paul ’t Lam van de Vereniging van Eigenaren. Waar het instortingsgevaar uit bestond blijft onduidelijk. Dennis Janmaat van ingenieursbureau Van der Werf en Nass uit Maastricht, adviseur van de Vereniging van Eigenaren: “Ik mag helaas geen uitspraken doen.” Ook Michael Heitfeld van geologisch adviesbureau Heitfeld Schetelig uit Aken mag geen informatie geven. “We zijn ingeschakeld door de eigenaren en mogen niets zeggen.” Heitfeld was volgens het logboek van de gemeente ‘niet accoord’ met het injecteren van de bodem, vanwege een ‘te groot risico’. Jos Waltmans, hoofd bouw- en woningtoezicht, had deze oplossing voorgesteld. Volgens hem had het enkele tonnen gekost.

Schade in de miljoenen

Frank Ackermans, manager van Albert Heijn in ’t Loon en woordvoerder van de winkeliers: “De schade voor de winkeliers loopt alles bij elkaar zeker in de miljoenen. We zijn op 29 november geïnformeerd dat tien winkels gevaar liepen, twee dagen later moesten alle winkels dicht en daarna werden de bewoners van de flat geëvacueerd. Vrijdag kwam het dwangbevel van de gemeente, maandag was het sloopplan klaar en dinsdag begon de sloop. Ik weet niets van de technische achtergrond, maar als winkelier ben ik blij dat de burgemeester zo expliciet heeft gekozen voor onze veiligheid.” De klanten van Albert Heijn worden met een pendelbus naar een ander filiaal gebracht. “Een gezellige bus met oudere mensen en twee haltes bij verzorgingshuizen”, aldus Ackermans.

Onbeantwoorde vragen

De meeste vragen blijven onbeantwoord door de gemeente Heerlen en de Vereniging van Eigenaren. Bart Gubbels, technisch medewerker bodem en water bij de gemeente Heerlen, meldt dat vorige maand de grondwaterstand 7,5 meter minus maaiveld is gepeild. Volgens Paul ’t Lam is de holte waar de losgescheurde en uitgeponste kolom heeft gestaan “eerst gevuld met dämmer, die later weer is verwijderd voor wat sonderingen”. Waarom de kolom boven de holte eerst is hersteld en verzwaard, hoeveel zand is weggelopen, waarheen en door welke oorzaak, of water een rol heeft gespeeld, waaruit het instortingsgevaar bestond, hoe de bodem na de sloop tot veilige bouwgrond kon worden verklaard – het blijven nog onbeantwoorde vragen.

Reageer op dit artikel