nieuws

EersteTatra Phoenix gespot in Nederland

bouwbreed

EersteTatra Phoenix gespot in Nederland

Het team van BouwmachineWeb spotte rond de jaarwisseling deze nieuwe Tatra Phoenix. Het gaat om een testwagen van de Tsjechische fabriek. Onlangs heeft Paccar, het moederconcern van DAF, 19 procent aandelen verworven in Tatra, één van de oudste vrachtwagenfabrikanten ter wereld. Door de nieuwe samenwerking hoopt Tatra weer een marktaandeel in West-Europa te veroveren.

Tatra was in Nederland vooral in de 60er en 70er jaren bekend met hun 6×6 kippers met ‘O-benen’. Door het buischassis en onafhankelijke wielophanging kwamen de binnenste banden vrij te hangen tijdens lege ritten.

Tatra ging echter qua motortechniek en cabine niet met z’n tijd mee. In de jaren tachtig heeft men nog enkele 815’s in diverse configuraties in Nederland afgeleverd, maar daarna werd het stil rondom het merk.

Nederlandse dealers

De samenwerking bestaat vooral uit het leveren van de DAF CF85 cabine (dag en slaap) en de 12,6 liter Paccar MX motoren met vermogens van 360 – 510 pk. Aan de Paccar motoren word een ZF transmissie met 16 versnellingen gekoppeld, dit kan in een handgeschakelde of geautomatiseerde uitvoering zijn, die als optie een geïntegreerde retarder heeft (Intarder).

Op dit moment worden de laatste zaken afgehandeld met diverse Nederlandse DAF-dealers die tevens dealer worden van Tatra.

De tekst is van Roger van Nispen en de foto’s zijn gemaakt door Falco Vallinga. Meer details over de Tatra Phoenix vindt u in de Materieelkrant die op 19 januari verschijnt. Of kijk op: www.bouwmachineweb.nl/reportages/46-impressies/1956-gespot-tatra-phoenix-in-nederland.html. Daar is ook door te klikken naar de fotoreportage.

Reageer op dit artikel