nieuws

Duitse b&u haalt 19 procent meer orders binnen

bouwbreed

De Duitse burgerlijke en utiliteitsbouw heeft in november 19 procent meer nieuwe orders binnengehaald dan in dezelfde maand van 2010. Bij de infrabouwers stegen de opdrachten met 5,1 procent.

Het Statistisch Bundesamt becijfert de omzet van de bouwers met twintig of meer medewerkers in november op 9,8 miljard euro. Het bedrag ligt 10,5 procent hoger dan een jaar eerder. Het aantal werknemers steeg met 2,2 procent (16.000 personen) tot 745.000.

Het herstel van de Duitse bouw komt volledig voor rekening van de burgerlijke en utiliteitsbouw. Het bedrijfsleven is teruggekeerd als opdrachtgever en de woningbouw trekt aan. Alleen de overheden houden de hand op de knip. De b&u-bouwers haalden in de periode januari – november 8,7 procent meer opdrachten binnen dan in hetzelfde tijdvak 2010. Het orderniveau ligt inmiddels 5 procent boven het peil van 2005. De gww schakelt geleidelijk terug. De sector heeft op het hoogtepunt van de crisis als geen ander geprofiteerd van steunmaatregelen van de overheden. De instroom van nieuwe orders ligt – met dalende tendens – nog vrijwel op het niveau van zeven jaar geleden. In de periode januari – november slonk het ordervolume met 1,4 procent.

Reageer op dit artikel