nieuws

De sponsor Metec‘Positieve invloed op de gunfactor’

bouwbreed

Metec, inrichter van gebouwen en openbare ruimtes, heeft een historische band met de wielersport. De vader van directeur-eigenaar Michel Megens was een vooraanstaand lid van de wielerclub in Tiel. “Toen ik dit bedrijf begon, lag steun aan die vereniging voor de hand, vertelt Megens. Inmiddels is Metec hoofdsponsor van een semiprofessioneel wielerteam op continentaal niveau.

Megens (43) stapt zelf geregeld op de fiets om een eindje te toeren. Hij is een echte sportliefhebber. Als manager van het Metec Cycling Team wil hij voeling houden met de fiets en de weg. Het wielrennen is gaandeweg in de plaats gekomen van het volleybal, de sport die hij altijd het liefst beoefende. Vanuit dat verleden weet hij ook dat sporters met ambities het zonder sponsor niet redden. “Ik heb tien jaar in de eredivisie gevolleybald als semiprof. Alleen dankzij het geld van onze sponsor konden wij meedoen aan de Europacup in Moskou. Dat was een heel gedoe, want in die tijd bestond het IJzeren Gordijn nog. Die dankbaarheid is altijd blijven hangen. Ik dacht indertijd al: als ik ooit in de gelegenheid kom de sport vooruit te helpen, zal ik het niet laten.”

Sponsoring komt in het geval van Metec ook voort uit een gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid, legt Megens uit. Evenementen die er in Tiel toe doen, zoals het Fruitcorso en de Maas- en Waalse Dijkenloop, worden mede mogelijk gemaakt door Metec met bijdragen in geld of in natura.

De sponsoractiviteiten die gericht zijn op de sport hebben vooral een commerciële achtergrond. Dat Metec voor de wielersport koos en niet voor het volleybal, is vooral een marketingkwestie. Megens: “Wielrennen wordt breder gedragen dan volleybal. Door ons werk zijn wij vooral betrokken met de woningbouw, de utiliteitsbouw en de weg- en waterbouw. In die sectoren is het fietsen erg populair.”

Bedrijf en wielerploeg trekken vaak samen op. Als de nieuwe equipe van zestien renners op 3 februari wordt voorgesteld, gebeurt dat in het bedrijfspand van de sponsor. Dat geeft Megens meteen gelegenheid zijn klanten rond te leiden in de nieuwe behuizing van Metec.

De prestaties van de ploeg, die tot twee keer het nationaal kampioenschap binnen wist te halen, zijn bij ontmoetingen met klanten dikwijls het eerste onderwerp van gesprek. “Dat geeft wel aan hoe het onderwerp leeft”, zegt Megens.

In hoeverre Metecs steun aan de wielerploeg de orderportefeuille beïnvloedt is moeilijk in euro’s uit te drukken. “Maar onze sponsoring heeft ongetwijfeld een positieve invloed op de gunfactor. Ik ben ervan overtuigd dat klanten die van wielrennen houden en die moeten kiezen tussen Metec of een ander bedrijf, de opdracht aan ons zullen gunnen, gewoon door de verwantschap met de sport.”

Reageer op dit artikel