nieuws

Controverse over paalfundering

bouwbreed

Is het mogelijk om een paalfundering te beschouwen als een fundering op staal? De Organisatie Onafhankelijk Onderzoek Funderingen vindt van wel, maar CUR en SBR denken er anders over.

“Een fundering op slieten is geen fundering op kleef, maar op staal”, stelde André Opstal van het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam op de zevende Houten heipalendag. Opstal is penningmeester van de twee jaar oude Organisatie Onafhankelijk Onderzoek Fundering (F3O).

Slieten zijn korte houten palen, die in bossen de bodem in gejast zijn. “Zo’n verzameling korte palen is eigenlijk een vorm van grondverbetering. Rechtstreeks op de bodem is een fundering op staal”, zei Opstal. Hij presenteerde de nieuwe F3O-richtlijn ‘Onderzoek en beoordeling van funderingen op staal (ondiepe funderingen)’. Daarin staat: ‘Een fundering op staal is een fundering zonder palen op stuit of kleef.’

Reageer op dit artikel