nieuws

China bouwt duurzame kopie van Manhattan

bouwbreed Premium

De Chinese miljoenenstad Tianjin wil binnen vijftien jaar een kopie van Manhattan bouwen, maar dan wel een duurzame versie. Alleen onzekerheid over de financiering lijkt de realisatie van het nieuwe financiële district te kunnen dwarsbomen.

Het plangebied voor het Yujiapu Central Business District, 160 kilometer noordelijk van Beijing, ligt op een landtong die qua vorm overeenkomt met Manhattan. Erop is een zakelijk district voorzien dat met zijn massale hoogbouw sterk overkomt met het Amerikaanse voorbeeld. Zo zijn een Rockefeller Center en een Lincoln Center voorzien.

De eerste fase van het Yujiapu Central Business District is inmiddels in aanbouw en bestaat uit een gebied van 98 hectare met een kleine 2 miljoen vierkante meter aan kantoor- en woonruimte en commerciële functies.

Onderdeel is ook een station voor de hogesnelheidstrein, dat naar verwachting volgend jaar klaar is. Dat moet dienen als katalysator voor het verdere plangebied. Het is de bedoeling dat in 2025 bijna 10 miljoen vierkante meter is ontwikkeld, goed voor 500.000 arbeidsplaatsen.

De Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) heeft het project aangemerkt als Low Carbon Model Town, modelstad voor CO2-arm bouwen.

Reageer op dit artikel