nieuws

Caterpillar springt van record naar record

bouwbreed

Caterpillar springt van record naar record

Door de wereldwijde vraag naar materieel springt het Amerikaanse Caterpillar concern, ’s werelds grootste machinefabrikant, van record naar record. Na een record omzet en winst over het jaar 2011 wordt nu ook al voor 2012 gerekend op een fors stijgend resultaat. Na de moeilijke jaren 2009 en 2010, waarin het bedrijf duizenden medewerkers moest ontslaan, kwam vorig jaar de kentering. In oktober werd het eerste record gemeld, dat over het derde kwartaal. Nu blijkt dat het vierde kwartaal nog veel beter is geëindigd. En de prognose voor dit jaar pakt nog weer fors hoger uit.

De omzet van de fabrikant van zware mijnbouwtrucks, bulldozers en graafmachines ging in het vierde kwartaal met 35 procent omhoog tot 17,2 miljard dollar, waar door beleggers was gerekend op 16 miljard dollar. In het derde kwartaal kwam de omzet al uit op 15,7 miljard dollar, 41 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het kan nog beter

Met ruim 60 miljard dollar lag de omzet in 2011 al 41 procent hoger dan in het moeilijke jaar 2010. Maar het kan nog beter, denken de topmannen van het wereldwijd actieve concern. Zij zien de vraag naar (mijn)bouwmaterieel nog fors verder stijgen, met name in de ‘hongerige’ Aziatische landen. De afgelopen maanden zijn daarom al weer enkele tienduizenden medewerkers extra aangetrokken om aan de enorme vraag naar machines te kunnen voldoen.Verdere stijging van omzet en winst


Voor 2012 rekent het concern op een nieuw record ofwel een omzet van 68 tot 72 miljard dollar. De winst per aandeel zal dan circa 9,25 dollar bedragen. Medio 2011 waren beleggers al blij met 1,52 dollar….!

De orderontvangst van Caterpillar stond aan het einde van 2011 op 29,8 miljard dollar en de kapitaalinvesteringen komen in 2012 naar verwachting uit op circa 4 miljard dollar, zo liet topman Doug Oberhelman nog weten bij de presentatie van de cijfers.

Meer info: www.caterpillar.com.

Reageer op dit artikel