nieuws

Bouw botst met banken over H-woord

bouwbreed

Banken moeten hun financieringsproblemen zelf oplossen, in plaats van ze af te wentelen op de woningmarkt. Dat vindt Bouwend Nederland.

Volgens Bouwend Nederland pleitten de Nederlandse banken ten onrechte van het aanpassen van de hypotheekrenteaftrek. De branchevereniging reageert daarmee op uitlatingen van Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die maandag opriep de woningmarkt “zonder taboes” te hervormen. De banken hebben baat bij aanpassing van de renteaftrek om het aflossen van hypotheken te versnellen.

Banken moeten hun “funding-problemen” zelf oplossen, vindt Joep Rats, directeur economische zaken van Bouwend Nederland. “Door bijvoorbeeld bonussen op versneld aflossen op spaarhypotheken en beleggingshypotheken te zetten. Maar dat betekent wel dat de banken in eigen vlees moeten snijden.” Volgens Rats kun je op die manier het uitstaande hypotheekbedrag met een derde verminderen.

Het beperken van de hypotheekrenteaftrek wordt volgens Rats ten onrechte als oplossing voor veel problemen gezien. “Het is een medicijn met vele bijwerkingen, waarvan wij ons afvragen of het werkt”, zegt Rats. Volgens hem doet de renteaftrek geen kwaad. “Het verstoort de markt niet.”

Onder water

Aanpassing van de aftrek leidt onder andere tot stagnatie op de woningmarkt, doordat de prijzen gaan dalen, waarschuwt de directeur. “Grote groepen, vooral jonge gezinnen, zullen daardoor onder water komen te staan”, aldus Rats. Ook zal de bouwproductiestagneren en de beweging op de woningmarkt verder vertragen. Bouwbedrijven zullen niet meer toekomen aan het verduurzamen van de voorraad.

Rats juicht het toe dat minister Spies (binnenlandse zaken) gisteren liet doorschemeren dat de tijdelijke verlaging van de overdrachtbelasting mogelijk wordt verlengd. “Dat zou een hele goede maatregel zijn. ”

> pagina 6: analyse

Reageer op dit artikel