nieuws

Bouw A10-Oost van start

bouwbreed

De Raad van State heeft alle bezwaren tegen 63 kilometer wegverbreding tussen Schiphol/Amsterdam en Almere (SAA) van tafel geveegd. Combinatie Cadicom (Dura/Besix/Cofely) kan nu eindelijk aan de slag met de A10-Oost.

De bouwcombinatie heeft al ruim een half jaar het contract van 100 miljoen euro op zak voor de eerste fase van het grootste wegenproject in tien jaar en begint nog deze maand met de uitvoering. “We halen de afgelopen twee jaar steeds al onze planningen en liggen strak op schema”, reageert projectdirecteur Jan Slager van Rijkswaterstaat opgetogen op de vlotte uitspraak van de Raad van State.

Het hele project krijgt een gefaseerde dakpanaanpak om de overlast tijdens de bouw te beperken en moet uiterlijk in 2020 klaar zijn. Met de uitvoering van de vijf deelprojecten is in totaal 4,4 miljard euro gemoeid. De eerste fase is een relatief bescheiden d&c-contract en is de opmars naar vier grote dbfm-contracten, waarvan twee met een waarde van ruim een miljard euro.

Voor het tweede project A1/A6 Diemen-Almere loopt inmiddels de dialoogfase voor de dbfm-aanbesteding. Volgende maand verwacht de projectdirecteur terug te gaan van zes naar drie bouwcombinaties – “veel buitenlandse partijen met een Nederlandse partner” – en rond de jaarwisseling verwacht Rijkswaterstaat dit mega-deel te gunnen. “Daarbij gaat het om 35 tot 40 procent van het totale budget.”

Rijkswaterstaat heeft bewust het eerste contract al gegund voordat de ruimtelijke procedures volledig waren afgehandeld. Eind 2010 kwamen 845 bezwaren binnen op de nieuwe wegindeling. Met name het tweede project bij de A6 Muiderberg-Almere leidde tot veel kritiek. Uiteindelijk behandelde de Raad van State in november 41 bezwaarschriften en gaf deze week zijn fiat. Het rechtscollege oordeelde dat het geluid- en luchtonderzoek en alle ruimtelijke procedures afdoende zijn uitgevoerd.

Planning uitvoering

2012-2014A10-Oost/A1 – Diemen

2014-2020A1/A6 Diemen – Almere Havendreef

2015-2020A9 Holendrecht – Diemen (Gaasperdammerweg)

2016-2020A9 Badhoevedorp – Holendrecht

2017-2020A6 Almere Havendreef – Almere Buiten Oost

Reageer op dit artikel