nieuws

Biologisch boeren in de stad

bouwbreed

Na twee succesvolle oogsten vanaf het dak van een kantoorgebouw in New York, wil Optiegroen het concept van stadslandbouw op daken ook uitrollen in Nederland. Rotterdam krijgt waarschijnlijk de primeur.

Waar precies wilhij nog niet zeggen. Maar in het centrum van Rotterdam is directeur Henk Vlijm van Optiegroen Benelux in gesprek met de eigenaar van een leeg kantoorpand. Waarschijnlijk gaat hij het dak daarvan samen met een vastgoedbedrijf en een restauranthouder exploiteren. Want zo zal volgens de directeur de toekomst van urban farming of stadslandbouw eruit zien. Joint ventures van bedrijven uit verschillende sectoren zullen de daken in drukke stedelijke gebieden gaan exploiteren als moestuin of landbouwgrond. De groente wordt direct vermarkt zonder tussenkomst van de groothandel of een transporteur.

Twee jaar lang heeft Optiegroen nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan een opvallend project in New York waar deze strategie al twee jaar geleden vorm kreeg. Daar rustte het bedrijf in 2010 al een 10.000 vierkante meter groot dak van een gebouw uit met een dakbegroeningssysteem. De moestuin op het dak wordt sindsdien geëxploiteerd door de Brooklyn Grange.

Nu er twee jaar lang succesvolle oogsten zijn geweest laten ze de schroom varen. Inmiddels heeft de Brooklyn Grange bonen, wortelen, tomaten en andere groenten geoogst die zijn verwerkt door lokale restaurants. Er bleven zelfs groenten over voor een bescheiden markt onder het gebouw op dinsdag en donderdag. Onderzoek wijst uit dat groenten van het dak minstens zo schoon zijn als producten van de reguliere biologische landbouw.

Het geheim achter Brooklyn Grange schuilt volgens Vlijm in een uitgekiende substraat, dat voldoende waterbufferend vermogen biedt, dik genoeg is om ruimte te bieden aan wortelende planten maar, tegelijkertijd dun en dus licht genoeg is dat het geen grote extra belasting oplevert voor de constructie.

Normaal gesproken is voor een moestuin al gauw een grondpakket van een halve meter dikte nodig. Maar in proeven slaagde Optiegroen er stapsgewijs in de dikte van het pakket terug te brengen tot 20 centimeter. Uit een uitgekiende mix van lava, bims, klei, leisteen en organisch materiaal stelde het groenbedrijf het ideale substraat vast met voldoende porie-ruimte om regenwater even vast te houden zonder gevaar dat de planten verdrinken. Een harde hdp-e plaat met een eierdoosstructuur onder het pakket zorgt voor waterbuffering en voorkomt dat schoffels of harken van de tuinmannen de dakbedekking beschadigen.

Commercieel

De Brooklyn Grange bewijst volgens Vlijm dat biologisch boeren in de stad mogelijk is en ook commercieel uit kan. Optiegroen wilde niet de fout maken die veel producenten van dak- en gevelbegroeningssystemen begingen. Die lanceerden producten in het verleden vaak te snel waarna al snel tekortkomingen bekend werden. Daarmee werden valse verwachtingen gewekt die later moesten worden ingetrokken.

Video: seeing green on a rooftop near you

Bron: Bron: NY Daily News Channel.

Reageer op dit artikel