nieuws

Anderhalf miljoen voor innovatie kantoren

bouwbreed Premium

-Kantoren vernieuwen naar energieneutraal. Dat is de naam van het innovatieprogramma van Energiesprong. Alleen consortia komen in aanmerking voor subsidie.

Het gaat om renovatieprojecten in de kantorensector waar minimaal 60 procent energiebesparing gerealiseerd kan worden. Doel is om alle partijen in de huisvestingsketen van kantoren in beweging te krijgen om een grootschalige toepassing van duurzame energie en een forse reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen te realiseren.

“De utiliteitsbouw draait de komende jaren met name om renovatie. Energie is het aspect waar de klanten in toenemende mate om vragen en waar nog onvoldoende grootschalig aanbod voor bestaat. Innovatie vooral op het gebied van samenwerking tussen bouwpartners is cruciaal”, zegt programmaregisseur van Energiesprong Ivo Opstelten.

Daarbij speelt een andere verdeling tussen kosten en baten tussen huurder en verhuurder een grote rol. De kosten zijn nu voor de verhuurder, terwijl de baten bij de huurder liggen. Dat weerhoudt verhuurders ervan grote investeringen te doen op dit vlak. In totaal is 1,5 miljoen euro beschikbaar. De hoogte van de subsidie voor uitvoeringsprojecten wordt bepaald op basis van de werkelijk geleverde energieprestatie.

Reageer op dit artikel