nieuws

analyseDe bouwsector loopt langzaam leeg

bouwbreed Premium

De bouw biedt steeds minder werkgelegenheid. Dat het UWV in 2011 30 procent minder werklozen telt dan in 2010, doet daar niets aan af.

Opmerkelijke cijfers vorige week van UWV: het aantal WW-uitkeringen voor bouwwerknemers is het afgelopen jaar met 30 procent gedaald. Gefronsde wenkbrauwen. De bouwproductie loopt hard terug en het aantal WW-uitkeringen daalt? Hoe zit dat? Het komt vooral door het wegvallen van de deeltijd-WW, nuanceerde het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen meteen. Die liep 1 juli 2011 af. In het half jaar ervoor maakten vijfhonderd werknemers uit de bouw gebruikt van de deeltijd-WW, in 2010 waren nog 6000 werknemers gedeeltelijk werkloos.

Toch verklaart het wegvallen van de deeltijd-WW de scherpe daling niet helemaal. Als we de deeltijd-WW-uitkeringen niet meerekenen, lag het aantal WW-uitkeringen in 2011 nog steeds 12 procent lager dan 2010. Toch goed nieuws voor de bouw? Dat valt te bezien.

Positief is dat zes van de tien werklozen tijdens hun uitkeringsperiode nieuw werk vinden. Ze gaan aan het werk bij een ander bouwbedrijf, als zzp’er of bij een bedrijf buiten de bouw. UWV houdt daar geen gegevens van bij. Veel uta-medewerkers (uitvoerend, technisch en uitvoerend) bij failliete of reorganiserende bedrijven vinden snel weer een baan bij een ander bouwbedrijf – ondanks de dalende bouwproductie blijft de vraag naar schaars hoger personeel groot. Voor bouwplaatsmedewerkers is de zoektocht veel lastiger. Het zijn vooral de bouwvakkers, zoals timmerlieden en metselaars, die in de Werkloosheidswet terechtkomen.

Veel bouwvakkers gaan, na een aantal maanden een WW-uitkering te hebben ontvangen, als zzp’er aan de slag. De Kamer van Koophandel merkte in september vorig jaar op dat het aantal startende bouw-zzp’ers explosief stijgt. In de eerste drie kwartalen van 2011 waren er ruim tienduizend (+28 procent) bijgekomen.

Het aantal vaste medewerkers daalt ondertussen gestaag. Gedurende 2010 noteerde het pensioenfonds voor de bouw 185.000 (actieve) deelnemers, een daling van 13.000 werknemers vergeleken met het jaar ervoor. Sinds 2007 daalde het aantal deelnemers met ruim 28.000. Cijfers over 2011 heeft Bpf Bouw nog niet, maar een verdere daling is zeer waarschijnlijk.

> pagina 7: vervolg

Reageer op dit artikel