nieuws

Eigen zorgaanpak Bouwfonds

bouwbreed

Bouwfonds REIM ziet weinig in het landelijke fonds voor zorgterreinen, waarvoor GGZ-instelling Altrecht pleit. De ontwikkelaar verwacht meer van een kleinschalige aanpak en werkt aan een eigen zorgfonds.

“Richt je een landelijk fonds in voor her te ontwikkelen zorgterreinen, dan loop je al gauw het risico dat je een vergaarbak creëert van moeilijke objecten”, stelt Dimf Ghijsels van Bouwfonds REIM, de beleggingstak van Rabo Vastgoedgroep.

Zij reageert hiermee op het idee van bestuurder Richard Janssen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Altrecht om een landelijke publiek private samenwerking (pps) in te richten voor zorgorganisaties die van hun vastgoed en terreinen af willen.

Herontwikkeling van in onbruik geraakte zorgterreinen kan volgens Ghijsels het beste individueel worden aangepakt. “Wij zien wel mogelijkheden voor een gezamenlijk optreden tussen markt- en zorgpartijen. Maar de herontwikkeling van dergelijke locaties is maatwerk en moet van geval tot geval worden onderzocht en aangepakt.”

Ghijsels acht bovendien de kans klein dat marktpartijen in de PPS die Janssen voorstelt zullen participeren. “Dergelijke terreinen brengen ook grote risico’s met zich mee. Marktpartijen zullen dat in gaan prijzen waardoor deelname algauw te duur wordt.”

Bouwfonds REIM en de zorgspecialisten van de Rabobank werken momenteel aan de inrichting van een beleggingsfonds dat zich volledig op zorgvastgoed richt. Het plan is om het fonds, dat naar verwachting begin 2012 start, binnen twee jaar tot een omvang van 175 miljoen euro uit te laten groeien.

Het zorgfonds richt zich op bestaand vastgoed en nieuwbouw in de verpleging en langdurige zorg waarin wonen en zorg wordt gecombineerd. Het fonds, zo is het plan, belegt niet in ziekenhuizen of ander vergelijkbaar zorgvastgoed.

“Wij hebben veel verstand van de vastgoedmarkt. De zorgspecialisten van de Rabobank kennen de zorgsector ontzettend goed”, licht Ghijsels de voorgenomen samenwerking toe. Bouwfonds REIM is als beheerder van vastgoedfondsen bovendien in staat om daadwerkelijk geld in een zorgproject te investeren. “De Rabobank verstrekt als bank leningen en heeft geen eigen vermogen beschikbaar omnet als Bouwfonds REIM langdurig geld te steken in zorgvastgoed.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels