nieuws

Kleine bouw gaat hoopvol de zomer in

bouwbreed

Kleine en middelgrote bouwbedrijven groeien dit jaar al gemiddeld met ruim 3 procent. Deze opvallend positieve verwachtingen komen van onderzoeksbureau EIM. De bouw lijkt het ergste achter de rug te hebben. De faillissementscijfers over de afgelopen maanden dalen voorzichtig, en de verwachtingen van het mkb zijn positief. In juni gingen 99 bouwondernemingen failliet, blijkt uit […]

Kleine en middelgrote bouwbedrijven groeien dit jaar al gemiddeld met ruim 3 procent. Deze opvallend positieve verwachtingen komen van onderzoeksbureau EIM.

De bouw lijkt het ergste achter de rug te hebben. De faillissementscijfers over de afgelopen maanden dalen voorzichtig, en de verwachtingen van het mkb zijn positief.

In juni gingen 99 bouwondernemingen failliet, blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Graydon. Dat is 37 procent minder dan vorig jaar juni. Na een piek in maart (133 faillissementen) is er sprake van een dalende trend. Deskundigen verwachtten eerder dit jaar nog een zwarte maand in juni. Bouwbedrijven zouden door het uitbetalen van vakantiegeld het laatste zetje krijgen naar de afgrond. Vorig jaar was er in juni sprake van een piek; het aantal faillissementen verdubbelde toen ten opzichte van die maand ervoor. Dit jaar ligt het aantal faillissementen lager dan in mei.

Hoopvol voor de bouwsector stemmen ook de prognoses van onderzoeksbureau EIM. Die verwachtingen zijn veel positiever dan de afgelopen jaren. Kleine en middelgrote bouwbedrijven stevenen dit jaar af op een groei van 3,25 procent en volgend jaar nog eens 2 procent. Eerder dit jaar ging het onderzoeksbureau nog uit van 0 procent groei in 2011 en 1,75 volgend jaar.

Werkgelegenheid

Ook gaat het mkb weer wat meer geld verdienen aan projecten. Het resultaat zal vergeleken met vorig jaar 10 procent verbeteren. Volgend jaar komt daar nog een een kleine 5 procent bij.

Wel zal de werkgelegenheid dit jaar nog met 1,5 procent dalen. Volgend jaar zijn er echter weer iets (0,75 procent) meer banen. De bouwproductie staat nog altijd sterk onder druk.

Volgens het EIM moesten kleine en middelgrote bouwbedrijven het afgelopen in 2010 een kwart van hun winst inleveren. De toegevoegde waarde zakte met 9,5 procent.

De gunstige verwachtingen voor de bouw zijn het gevolg van het wereldwijde economische herstel. De industrie en groothandel profiteren, en de uitgaven door de consument zullen weer iets toenemen omdat het vertrouwen is verbeterd.

De onderzoekers verwachten dat het aantal nieuw te bouwen woningen in 2011 licht zal toenemen. Het onderhoud aan woningen zal ook groeien, al blijft het volume onder het niveau van voor de crisis.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels