nieuws

Omzet baksteenindustrie naar absoluut dieptepunt

bouwbreed

De omzet van fabrikanten van bakstenen is het afgelopen jaar 21 procent ingezakt. In twaalf jaar tijd is de productie en afzet van bakstenen bijna gehalveerd.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB). De afzet van metselbaksteen zakte met 15 procent in, van straatbakstenen 6 procent. De gezamenlijke omzet van de baksteenfabrikanten daalde naar 261 miljoen euro.

“Een absoluut dieptepunt in de historie van de Nederlandse baksteenindustrie”, aldus de koepelorganisatie. De productiedaling is aanzienlijk lager dan begin vorig jaar werd voorzien. Het aantal geproduceerde metselbakstenen daalde tot 744 miljoen stuks (waalformaat). Alleen de export liet een lichte groei zien (2 procent).

De import van metselbaksteen daalde licht. Oorzaak lijkt het aantrekken van bouwmarkten in de omliggende landen in combinatie met de prijsdruk op bouwmaterialen in Nederland. Daardoor is Nederland een minder interessant afzetgebied geworden. Hierdoor steeg het uitvoersaldo licht. In de baksteenindustrie werkten eind 2010 1.357 mensen. Tien jaar geleden werkten nog 350 werknemers meer bij de fabrikanten.

Grondgebonden woning

De productiedaling is niet alleen te wijten aan de daling van het bouwvolume in Nederland. De KNB merkt dat er minder stenen per woning nodig zijn. Dat komt door een lager aandeel grondgebonden woningen in de totale woningproductie. Voor appartementen zijn minder stenen nodig dan voor eengezinswoningen.

Machinaal bestraten blijkt tijdens de economische crisis aan een opmars bezig te zijn. De afzet van machinale pakketten steeg in 2010 met 63 procent. “Spectaculair”, meent Wijman. “Dat betekent dat van iedere drie verkochte straatbakstenen er een in een machinaal pakket wordt afgeleverd. Als wordt bedacht dat de machinale verwerking van de gebakken klinker nog maar enkele jaren terug bijna onmogelijk was, is dit een prima resultaat.”

De populariteit van de baksteen als bouwmateriaal blijft volgens Wijman ondanks de crisis onverminderd hoog. Toch moet er nagedacht worden over alternatieve producten, meent hij.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels