nieuws

Kantoor met gevel van etfe-folie lijkt te zweven

bouwbreed

Een kantoorgebouw op bedrijventerrein Gorinchem-Oost II krijgt een klimaatgevel van glas aan de binnenzijde en etfe-folie aan de buitenkant. Hierdoor ontstaat een luchtkusseneffect met een gecapitionneerd uiterlijk. Doordat het gebouw op geboorde funderingspalen komt, lijkt het boven het water te zweven. Een watergordijn dient ter verhulling.

De combinatie Ingenieursbureau ADCIM en aannemersbedrijf J. van Daalen BV vond dat de retentievijver van het bedrijventerrein een bijzonder ‘object’ verdiende. In de vorm van een diamant die zich alzijdig vertoont met esthetisch en functioneel gebruik van het omliggende water.

De combinatie ADCIM/ J. van Daalen BV selecteerde uiteindelijk Olivier + Partners Architecten om deze waterparel van 1200 vierkante meter te ontwerpen in de 4000 vierkante meter grote plas die bedoeld is om het hemelwater in het gebied tijdelijk te bergen. Ter compensatie van de bebouwing in de retentievijver zal het kantoorgebouw het water gebruiken voor verwarming en koeling en spoeling van de toiletten. De bedoeling is om op het dak een waterbuffer te creëren die daarmee het gebouw op natuurlijke wijze koelt. Via een nog te engineeren leidingensysteem zal het water door het gebouw omhoog naar het dak worden gepompt. De haalbaarheid van dit idee wordt onderzocht.

Funderingsplan

Er is niet gekozen voor een drijvend kantoor op bijvoorbeeld een caissonvloer. De combinatie ADCIM/J. van Daalen BV en architect wilden het gebouw ‘echt’ laten zweven boven het water. Daarvoor dienen palen in de grond worden geheid. Ook dit funderingsplan moet nog verder worden uitgewerkt. Waterspuwers in de rand van de eerste verdiepingsvloer veroorzaken een watergordijn waardoor het lijkt alsof het gebouw op een spuwende fontein balanceert. “Om de gevel ook een zo ‘luchtig’ mogelijk karakter te geven is gekozen voor zoveel mogelijk transparantie met een bijzondere uitstraling”, zegt Rene Olivier, directeur van Olivier + Partners Architecten.

Luchtkussens

Die werd gevonden in luchtkussens van etfe-folie zoals die bijvoorbeeld in de beroemde botanische tuin Gardens of Eden in Zuid-Engeland zijn toegepast. De door Buitink Technology geëngineerde bolle luchtkussens van elk maximaal 4 meter breedte worden via noppen aan de randen van de verdiepingsvloeren bevestigd. Daarmee krijgt de luchtkussengevel het effect van waterbellen, weer aansluitend op het water.

In de vloerranden zijn kokerprofielen van 12 x 12 centimeter aangebracht waarin de luchtkussens met rubberen elementen worden geklemd. Elk luchtkussen wordt gevuld met circa 1 tot 1,5 bar lucht die aangevoerd wordt door een blower op het dak. Deze blower herbergt een automatische druk en regeltechniek. Als het luchtkussen te veel op spanning staat door bijvoorbeeld UV-straling, dan loost een ventiel de overtollige lucht. Via een klepsysteem in de spouw tussen de glasgevel en de etfe-folie kussens kan luchtcirculatie op gang komen voor natuurlijke ventilatie van de binnenruimten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels