nieuws

Richtlijnen Europese Unie moeten sneller nationaal van kracht worden

bouwbreed

Europese wet- en regelgeving moet sneller in nationale regels worden vastgelegd. Nu duurt dat onnodig te lang, vinden Nederlandse ondernemersorganisaties.

Zij zien zich gesteund door de Aannemersfederatie Nederland. Alleen al de richtlijn ‘late betalingen’ verdient juist in deze tijd snelle invoering. Het is geen uitzondering dat rekeningen van gespecialiseerde aannemers later dan zestig dagen worden betaald. “De betalingsdiscipline in de bouw is tamelijk gering”, weet AFNL-directeur Wim van der Maas. In de richtlijn, die in oktober 2010 al is aangenomen in het Europees Parlement, geldt standaard een betalingstermijnvan dertig dagen. Van bedrijf naar bedrijf mag het voldoen van een rekening tot zestig dagen worden uitgesteld, maar alleen als beide partijen akkoord gaan en de afspraak in het contract wordt opgenomen. Een verdere verlenging is alleen mogelijk als dat niet ‘onbillijk’ is voor de schuldeiser.

In december vorig jaar heeft minister Verhagen aangegeven de richtlijn snel om te willen zetten in nationaal beleid. Voor de rijksoverheid is dat al redelijk gebeurd. Voor bedrijven is er drie maanden na de uitspraak nog steeds niets in zicht.

Van der Maas heeft overigens wel zijn twijfels of de richtlijn werkelijk zal helpen. “Rekeningen kunnen worden betwist of onvolledig worden genoemd. Dan heb je weinig aan een vaste betalingstermijn. Maar je weet maar nooit of het wel helpt.” De oproep van de ondernemersorganisaties is daarnaast vooral gericht op de ‘mkb-wet’. Daar is vooral MKB Nederland warm voorstander van. Die wordt momenteel herzien in Brussel. De bedoeling is in die wet nog meer te doen voor het mkb, de banenmotor in de EU. Onder meer regelt die wet dat de lastendruk voor het mkb lager moet worden en dat de bedrijven makkelijker mee moeten kunnen doen aan aanbestedingen.

“De bedoeling van die wet is goed. Maar over aanbesteden staat er maar één zin in. Dat noemt Van der Maas teleurstellend. Hij wacht af wat minister Verhagen in de Aanbestedingswet gaat wijzigen om het mkb meer ruimte te geven.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels