nieuws

Amsterdam had al twijfels over financiën Midreth

bouwbreed

De gemeente Amsterdam twijfelde een half jaar geleden al aan de financiële weerbaarheid van Midreth. De hoofdstad weigerde de aannemer daarom een opdracht bij de bouw van het Food Center.

Op dat moment was nog niet bekend dat Midreth in financiële nood verkeerde. De bouwer maakte dat in oktober pas bekend. Het bedrijf kon dankzij een kapitaalinjectie van enkele investeerders toen het hoofd nog boven water houden.

Amsterdam besloot in augustus de inschrijving van Midreth terzijde te schuiven, omdat de aannemer geen jaarrekening over 2009 kon overhandigen voorzien van een accountantsverklaring. De bouwer had wel de laagste prijs ingediend bij de niet-openbare aanbesteding.

Sindsdien is de gemeente verwikkeld in een juridische strijd met het bedrijf. De bouwonderneming eiste begin dit jaar via de rechter het werk – de restauratie van het dak van de centrale markthal van het Food Center – alsnog op.

Twee weken terug oordeelde de kortgedingrechter dat Midreth terecht is gepasseerd door de gemeente. Hoewel de het bedrijf toch nog een getekende jaarrekening kon overleggen, vond de rechter dat die stukken te laat zijn ingediend.

De aannemer heeft daarop hoger beroep ingesteld. Het is echter onduidelijk of de zaak wordt doorgezet. Midreth vroeg vorige week uitstel van betaling aan en wordt momenteel geleid door twee bewindvoerders.

De gemeente Amsterdam wil het project ondertussen gunnen aan de aannemerscombinatie Beton Restore/Consolidated. Dat kan echter pas als er duidelijkheid bestaat over de toekomst van Midreth. Die wordt niet eerder dan volgende week verwacht.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels