nieuws

Winkelcentrum zakt steeds verder weg

bouwbreed Premium

Winkelcentrum zakt steeds verder weg

De verzakking onder een deel van het Heerlense winkelcentrum ’t Loon is zondag verergerd. Een van de pilaren van de parkeergarage onder een winkel van Promiss is dieper de grond in gezakt.

Ook de omringende stempels (stutten) staan scheef of zijn mee weggezakt. Dat komt doordat de grond onder een deel van de parkeergarage steeds verder wegzakt. Zaterdagmiddag is daardoor een vijf meter breed gat geslagen van een halve meter diep. De pilaar zakt mee. Door tegendruk komt een deel van de vloer omhoog.

Omdat de voegen tussen de vier compartimenten waaruit het winkelcentrum is opgebouwd hun werk doen, zijn de afzonderlijke compartimenten niet met elkaar verbonden. Instorting van een van de compartimenten heeft dus geen gevolgen voor de andere drie. Daarom konden mensen even naar huis en mochten 40 winkeliers hun zaak leeghalen. Slopers hebben zondag de situatie beoordeeld. Maandag om twaalf uur moet een sloopplan rond zijn. Sloop moet een instorting voorkomen. De eigenaren van winkels, torenflat en parkeergarage gaan ermee akkoord.

De bewoners van de achttien in gebruik zijnde appartementen in de Homerusflat boven het winkelcentrum mochten zondagochtend naar huis om spullen op te halen. Vooral de ouderen voelen verdriet om het gedwongen vertrek uit hun woning. Sommigen maakten foto’s van hun interieur, voor de verzekering. De bewoners moesten in de nacht van vrijdag op zaterdag hun huis uit. De gemeente sloot gas en stadsverwarming voor het hele complex af. De bewoners worden 24 uur per dag begeleid door medewerkers van het Rode Kruis.

Bij 40 van de 50 winkels is het grootste deel van de voorraad weggehaald. Honderden, vaak ingehuurde mensen haalden spullen uit de winkels en laadden die in tientallen vrachtwagens. Tien winkels waren verboden gebied. Vooral de kleine winkeliers hebben grote zorgen. Zij vragen zich af hoe ze dit overleven. Ze vrezen dat de mensen wegblijven als een deel van het centrum gesloopt is. De sirenes in het deel van Heerlen waar ’t Loon ligt, zwijgen maandagmiddag om twaalf uur. Het maandelijkse proefalarm gaat daar niet door, om te voorkomen dat mensen zich ongerust maken.

Bekijk hier beelden van de live webcam op winkelcentrum ’t Loon

Video: Bewoners flat Heerlen mogen spullen uit huis halen

Bron: NOS.nl.

Reageer op dit artikel