nieuws

Windmolen voor offshore met half zoveel onderdelen

bouwbreed Premium

Windmolen voor offshore met half zoveel onderdelen

De direct aangedreven 6 MW offshore windturbine van Siemens heeft 50 procent minder onderdelen dan vergelijkbare molens met tandwielkasten. Dat vereenvoudigt installatie, onderhoud, en aanleg van de infrastructuur.

Directeur Henrik Stiesdal van Siemens Wind Power verwacht met de SWT 6.0 turbine de wereldwijde standaard te hebben gezet voor windparken op zee.

De nieuweling is bestand tegen de zwaarste omstandigheden. Hij kan worden geleverd met het al langer bestaande 58 meter lange rotorblad, dat veel wordt toegepast op de 3,6 MW machines die nu nog de dienst uitmaken op zee. Maar er kan ook een hagelnieuw 75 meter lang rotorblad op worden gemonteerd, dat volgens de fabrikant goed presteert bij uiteenlopende windsnelheden.

De SWT-6.0 is ontworpen om de installatietijd op zee zo kort mogelijk te houden. Het hele elektrische systeem, inclusief de converter, is in de gondel ondergebracht. Daardoor kunnen de tests voor inbedrijfstelling op de wal plaatsvinden wat veel sneller gaat en veiliger is. Daardoor kan de machine veel sneller in gebruik worden genomen.

Aan de achterkant van de gondel van de SWT 6.0 bevindt zich een hijsplatform voor helikopters dat onderhoudsmonteurs gemakkelijk en veilige toegang biedt. De gondel zelf telt veel minder onderdelen dan windturbines met tandwielkasten en is daardoor heel ruim. De belangrijkste onderdelen zijn goed bereikbaar voor de monteurs.

Het eerste prototype staat sinds mei op de wal in de Deense plaats Høvsøre. Siemens is nog druk bezig met testen en met valideren van de prestaties. Voordat de serieproductie van start gaat, worden de komende twee jaar zo’n vijftig exemplaren geïnstalleerd op locaties in Denemarken, Duitsland, Nederland en Groot Brittannië.

In 1991 pionierde Siemens als eerste met een windpark op zee in Scandinavië. Inmiddels plaatste de firma in Europa zo’n zevenhonderd offshore-turbines met een totaal vermogen van meer dan 2000 MW. De firma heeft nog orders lopen voor 4000 MW windvermogen op zee.

Reageer op dit artikel