nieuws

Vijfde minister van Wonen in drie jaar

bouwbreed Premium

Vogelaar, Van der Laan, Van Middelkoop, Donner, Spies. Het lijkt wel of er een vloek rust op de minister die woningbouw in zijn portefeuille heeft. Sinds het vertrek van Ella Vogelaar eind november 2008 kwam de één na de ander. Van der Laan verdween toen het kabinet Balkenende IV viel, Van Middelkoop was enkele maanden […]

Vogelaar, Van der Laan, Van Middelkoop, Donner, Spies. Het lijkt wel of er een vloek rust op de minister die woningbouw in zijn portefeuille heeft. Sinds het vertrek van Ella Vogelaar eind november 2008 kwam de één na de ander. Van der Laan verdween toen het kabinet Balkenende IV viel, Van Middelkoop was enkele maanden zijn demissionaire opvolger en in zijn sporen trad kort daarna minister Donner. In de bouwsector begreep niemand dat ‘wonen’ niet mee verhuisde naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waardoor één bouwministerie uitbleef. Donner moest ook wat te doen hebben, klonk de uitleg.

“Het is voor de bouw en toeleverende sector eigenlijk best erg, wisselingen helpen niet”, reageert Will Kemperman, algemeen directeur van Isobouw, op de vijfde minister van Wonen in drie jaar tijd. “Wat je wilt is beleid waar je langere tijd op kunt vertrouwen. We kennen allemaal de voorbeelden dat de opvolgende minister het beleid van zijn voorganger niet voortzette.”

Bouwbeurs

Meer verantwoordelijkheid over conbouwkwaliteit bij aannemers leggen is zo’n voorbeeld. Ella Vogelaar wilde die wens van oud-minister Dekker vertalen naar regels, minister Van der Laan trapte de rem weer fors in.

Kemperman maakte Spies die aan de wieg stond van het lagere btw-tarief voor isolatiematerialen een klein uurtje mee toen ze nog kamerlid. was. “Op de Bouwbeurs in Utrecht bezocht ze een paar jaar geleden onze stand en toonde ze veel belangstelling voor onze producten.”

De algemeen directeur van Isobouw hoopt dat Spies rust en duidelijkheid terugbrengt op de woningmarkt. Hij ziet haar daar wel toe in staat.

“Voor zover ik haar in een uurtje kan kennen, herinner ik me haar als een oprecht, inhoudelijk sterk en geïnteresseerd iemand. Ze bezocht onze stand niet alleen maar voor de show.” Oud-minister van Volkshuisvesting Ed Nijpels is enthousiast én teleurgesteld over de aanstelling van Liesbeth Spies. “Ze kent de bouwwereld, is zeer goed ingevoerd in het binnenlands bestuur, is door de wol geverfd omdat ze de avonturen tijdens Balkenende meemaakte en weet hoe de hazen lopen. Ik betreur alleen het feit dat ze nu niet tot het bestuur van Milieu Centraal kan toetreden. Ik had haar daarvoor een tijd terug al gevraagd.”

Zelfspot

De voorzitter van NLIngenieurs denkt dat Spies er niet aan ontkomt om een nieuw plan te lanceren dat de totale woningmarkt fundamenteel aanpakt. Ondertussen mist hij oud-minister Donner nu al: “Ik ben altijd een fan van Donner geweest, vanwege zijn bijtende humor en zijn gezonde dosis zelfspot.”

Reageer op dit artikel