nieuws

Studenten willen beter presteren

bouwbreed Premium

Betere studieprestaties leveren staat boven aan de top vijf van goede voornemens van studenten uit het hoger beroepsonderwijs en van universiteiten. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendorganisatie Asa Student onder zevenhonderd studenten van uiteenlopende studierichtingen waaronder techniekstudies zoals bouwkunde.

Meer studeren is het populairste goede voornemen voor 2012. Eenderde van de geënquêteerde studenten geeft dit aan. “Studenten willen in het nieuwe jaar vooral hogere cijfers halen en meer vakken afronden”, zo staat in een toelichting van Asa Student.

Voor het merendeel van de studenten, tweederde van de deelnemers aan het onderzoek, moeten deze studieprestaties worden gecombineerd met een bijbaan. Bovendien geven studenten die het dit jaar nog zonder bijverdiensten moeten doen, massaal in 2012 aan de slag te willen gaan.

De aldus vergaarde middelen zullen vooral worden gespaard, zo geeft 15 procent van de ondervraagden aan. Daarmee staat sparen op de tweede plaats van de goede voornemens. Gevraagd naar het doel van de spaarzaamheid, geeft bijna tweederde van de studenten, 65 procent, aan ervan op vakantie te willen. Andere spaarmotieven zijn het geld opzij leggen voor opleiding en kleding. Gemiddeld gebruiken de deelnemers aan het onderzoek 50 euro per maand als achterdeurtje. Een kleine groep studenten, 13 procent, wil het komende jaar meer gaan werken naast de studie. De twee goede voornemens waarmee de top vijf wordt besloten zijn gezonder eten en stoppen met roken.

“Studenten hebben hoge verwachtingen van zichzelf in het aankomende jaar”, zegt Katinka Habermehl-Reuling, algemeen directeur van ASA Student en Ad Rem Young Professionals. Ze leidt dat af uit het hoge percentage studie- en werkgerelateerde voornemens. Ze voegt er aan toe dat meer dan de helft van de studenten er ook zeker van is dat de goede voornemens nageleefd zullen worden.

Reageer op dit artikel