nieuws

Stabiliseren bodem oplossing in Heerlen

bouwbreed Premium

Stabiliseren van de bodem onder de C&A-vestiging in winkelcentrum ‘t Loon in Heerlen kan het bezwijken van de constructie voorkomen. Het winkelcentrum zou dan spoedig weer open kunnen.

Dat bevestigt Ronald Bekendam van Geoconsult uit Maastricht. Ingenieursbureau Van der Werf & Nass heeft hem enkele weken geleden om advies gevraagd. “Er wordt gedacht aan het stabiliseren van een grondplaat. Ja, dan kan het snel opgelost zijn”, reageert Bekendam.

De stabilisatie zou kunnen worden uitgevoerd door Smet-Keller Funderingstechnieken. “Wij hebben met Van der Werf & Nass samengewerkt aan de Lambertuskerk in Maastricht. Daar waren karsten (holten in de kalksteen) de oorzaak. We kunnen de bodem rond de kolommen stabiliseren, of een plaat van bijvoorbeeld 10 meter diep. Dat kan heel snel”, aldus Richard Looij van Smet-Keller.

De karsten zijn een gevolg van water dat door de bodem sijpelt. Door uitspoeling ontstaan holtes. Met de mijngangen op meer dan 100 meter diepte heeft het niets te maken. Weliswaar komt het ‘dekterrein’ (de bovenste 100 meter) enkele centimeters omhoog door de terugkeer van het grondwater na de sluiting van de mijnen. Maar een relatie tussen dat proces en het verzakken van C&A lijkt Bekendam niet aan de orde.

Johan Galjaard, voorzitter van VNConstructeurs, verwacht geen volledige instorting van het gebouw. Hij denkt aan het vervangen van de betonstraatstenen door een betonnen funderingsplaat, die de krachten herverdeelt over de onderliggende bodem.

Reageer op dit artikel