nieuws

‘Rijk vreesde onverantwoorde huurverhogingen’

bouwbreed Premium

‘Rijk vreesde onverantwoorde huurverhogingen’
Rijswijk heeft slechtst geïsoleerde woningen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is er deels verantwoordelijk voor dat de energieprestatienorm voor de bestaande bouw nu in een ‘snelkookpanprocedure’ moet worden ontwikkeld.

Dat zegt Ruud Nouwen van NEN in een interview dat morgen in Dagblad Cobouw verschijnt. Nouwen geeft aan dat het ministerie NEN begin 2010 verzocht te stoppen met het ontwikkelen van een EPG voor de bestaande bouw waar hij al een paar jaar mee bezig was. Dat verzoek had te maken met het toch al omstreden energielabel en “onverantwoorde huurverhogingen” die de nieuwe norm met zich mee zou brengen, aldus Nouwen. In mei van dit jaar klopte het ministerie weer bij NEN aan. Of hij de norm voor de bestaande bouw binnen drie maanden af kon hebben. “Die opdracht was voor NEN en al zijn protocollen onmogelijk”, zegt Nouwen.

Andere reden

Het ministerie bevestigt in een schriftelijke verklaring dat hij NEN begin 2010 heeft gevraagd prioriteit te geven aan de ontwikkeling van de NEN7120 onderdeel nieuwbouw. Met mogelijke huurconsequenties had dat volgens hem echter niets te maken. Hij voert een andere reden aan. “Conform politieke afspraken moest de norm voor nieuwbouw 1 januari 2011 in werking treden (red, is niet gehaald, wordt 1 april 2012). Die planning is niet gerealiseerd. De vertraging was van invloed op de planning van het onderdeel voor de bestaande bouw.”

Ongeveer twee weken geleden werd duidelijk dat minister Donner (Wonen) de nieuwe EPG-norm voor de bestaande bouw met een beperkt aantal deskundigen vormgeeft in een ‘nader voorschrift’. Die procedure beperkt de invloed van marktpartijen en moet er toe leiden dat de norm toch in 2013 kan ingaan, zoals Europa eist. NEN verklaarde zelf twee weken terug al dat dit een weg is die hij liever niet bewandelt: de overheid stelt eisen, NEN de bepalingsmethoden. De NEN nieuwbouw gaat om de eerste helft van 2012 in. De NEN bestaande bouw zal uiterlijk 1 januari 2013 in werking treden.

Reageer op dit artikel