nieuws

Prefab- en hogesterktebeton helpt bouwers Sagrada Família

bouwbreed

Prefab- en hogesterktebeton helpt bouwers Sagrada Família

Van de buitenkant ziet de Sagrada Família er uit als een tempel van natuursteen. Maar een kijkje op de bouwplaats wijst uit dat aan de afbouw van de spectaculaire kathedraal van Antoni Gaudí in Barcelona volop prefab- en hogesterktebeton te pas komt.

De bouwplaats op 120 meter boven de stad is vanaf de begane grond haast onzichtbaar. Toch timmeren hier, 129 jaar na de bouwstart, dagelijks honderd bouwvakkers complexe bekistingen in elkaar en zetten op maat gezaagde blokken natuursteen op hun plaats. “En dat gaat dus in een ander tempo dan op een commercieel bouwproject”, zegt uitvoerend architect Mark Burry, terwijl hij toekijkt hoe een blok natuursteen van een paar honderd kilo wordt aangepikt, exact in de juiste hoek in een strop wordt gehangen en uiteindelijk door de torenkraan moeizaam manoeuvrerend tussen steigers en wapeningskorven op zijn bestemming wordt afgeleverd, tien meter lager.

Het werk gebeurt op en rond een cirkelvormige bouwvloer tussen de conusvormige kerktorens die rondom in de lucht priemen. Hier wordt gebouwd aan de machtige hoofdtoren van 170 meter die de kroon op Gaudí’s bouwwerk moet worden.

Video: digitale designers en traditionele vaklui werken samen aan de voltooiing van de Sagrada Família

Bron: Galloping Films.

Reageer op dit artikel