nieuws

Pps-school Eindhoven rond

bouwbreed Premium

Pps-school Eindhoven rond

Alle contracten – ook de financiële – voor het dbfmo-contract voor de internationale school in Eindhoven zijn getekend. Het lokale consortium Van Straten/Complan presenteerde vrijdag het definitieve ontwerp voor de uitbreiding van de monumentale Constant Rebeque-kazerne.

Het venijn zat in de staart bij het rondkrijgen van alle contracten, maar donderdagavond kon de champagne open omdat het laatste contract was getekend. De zogenoemde ‘financial close’ was eigenlijk al voor september gepland. Naast de BNG zijn ook de partnergemeenten Helmond, Veldhoven en Best bijgesprongen om de laatste miljoenen bij elkaar te krijgen. De opleveringsdatum schuift echter niet naar achteren en het pand moet dan ook augustus 2013 al klaar zijn.

Wethouder Staf Depla van Eindhoven is trots op zijn pps-school, de tweede in Nederland. “Het ontwerp mag er zijn. Het is een feestje dat het is gelukt om het project rond te krijgen in deze economisch lastige tijden.”

Minder gelukkig is de wethouder met het feit dat hij het voordeel van 10 procent door de keus voor een geïntegreerd contract in rook op ziet gaan. De contraraming van de gemeente lag namelijk op 60 miljoen euro en het contract is gegund voor ruim 54 miljoen euro. Die winst wordt echter bijna helemaal teniet gedaan door de perikelen rond btw-aftrek en de hoge advieskosten, met name op het gebied van juridische en financiële vlak.

Samen met Depla ging projectmanager René Bartels ook op bezoek bij het Montagne College in Den Haag, de eerste pps-school van Nederland.

“De ervaringen van Den Haag hebben we gecombineerd met de dbfmo-contracten van de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat en daar onze eigen variant van gemaakt”, licht Bartels toe. Volgens hem is het grote voordeel van de dialoogfase dat partijen worden gedwongen goed na te denken over de uitwerking van de 800 pagina’s met output-specificaties. “Het kost veel energie, maar dan heb je wel drie uitgewerkte ontwerpen die goed aansluiten bij de wensen van de school. Het is daarbij een constant afwegen van de belangen om het monument te behouden en tegelijk een moderne frisse school te maken. De stalen boogramen zijn bijvoorbeeld enkel glas, terwijl dubbelglas nodig is om het zuurstofgehalte in klassen te garanderen.” De oplossing werd gevonden in voorzetwanden, die overigens ook nog eens open moesten kunnen.

Van Straten/Complan sleepte het 30-jarige contract binnen en liet geduchte tegenstanders als BAM en Bouwgroep ‘s-Hertogenbosch achter zich.

Het lesgeven is voor de school, maar het consortium draagt zorg voor alle andere diensten als energie, post, beveiliging en schoonmaak. Bij het ontwerp is gelet op slimme combinatievoordelen met de energierekening en onderhoud- en exploitatiefase.

Reageer op dit artikel