nieuws

Overheid heeft te veel invloed op woningbouw

bouwbreed Premium

Frits Nuss (64) nam deze week afscheid als jurist bij de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB, waar hij eerder jarenlang directeur was. Tot 1 januari, als hij met prepensioen gaat, staan er volop interessante afspraken in zijn agenda.

SDLqIk heb weliswaar afscheid genomen, maar ik blijf officieel nog de hele maand december in dienst. Geen enkel probleem, ik heb hier 38 jaar gezeten en ik hou nog steeds van mijn werk. Naar sommige afspraken in december kijk ik nu al uit.

Het afscheid was een leuke en interessante bijeenkomst. We deden een De Wereld Draait Door-show met Felix Rottenberg als interviewer. Het debat met een aantal deskundigen leverde belangwekkende conclusies op. Eén ervan is dat de overheid te veel invloed op de woningbouw heeft. Het ro-beleid dat bepaalt waar gebouwd mag worden is zo stringent dat het aanbod schaars is. Dat drijft de prijzen op. De schaarste is dus de reden van de hoge huizenprijzen en niet de hypotheekrenteaftrek, zoals vaak wordt beweerd.

Ook de invloed van de banken werkt negatief. Er is te weinig concurrentie en te weinig maatwerk. Te weinig banken bieden hypotheekproducten aan en alle kopers worden over één kam geschoren. Carrièrevooruitzichten tellen niet mee. Een starter met een academische opleiding krijgt dezelfde hypotheek als iemand met mindere vooruitzichten.

Leuke afspraken? Ik ga met mijn opvolger Coen van Rooyen naar de Vereniging voor Bouwrecht. Een van de gespreksonderwerpen waar wij juristen over gaan praten is de vraag waarom de Crisis & herstelwet te weinig wordt toegepast. Er zit immers veel ruimte in: hij geldt voor bouwprojecten vanaf twaalf woningen.

Stoppen met werken is een raar idee. De bouw heeft me altijd ontzettend geboeid. Er liggen nog zoveel interessante thema’s. Neem alleen de vergrijzing. Die dwingt tot nadenken over andere, minder traditionele producten. Naar bijvoorbeeld combinaties van wonen en zorg verwacht ik in de toekomst steeds meer vraag.

Ik ben van plan na 1 januari actief te blijven in de sector. Ik heb al wat contacten. Achter de geraniums gaan zitten is zonde van alle vergaarde kennis. En een beetje werken is ook goed voor de gezondheid.”

Reageer op dit artikel