nieuws

Onderzoek naar corruptie bij ‘Pentagon’ Parijs

bouwbreed Premium

Twee Franse instructierechters stellen een onderzoek in naar mogelijke corruptie en illegale beïnvloeding bij de toewijzing van de bouw van het nieuwe ministerie van defensie. Het enorme complex, ook bekend als het Pentagon van Parijs, is in mei als pps-contract voor een totaal bedrag van 2,7 miljard euro toegewezen aan de Franse bouwgigant Bouygues.

Het satirische weekblad Le Canard Enchaîné onthult dat het onderzoek al maanden aan de gang is, na een eerste anonieme tip in oktober vorig jaar. Dat een dergelijk onderzoek loopt, is inmiddels door justitie bevestigd.

Een hoge ambtenaar van het ministerie zou de aanbestedingsdocumenten aan een hoge manager van Bouygues hebben doorgespeeld lang voordat die aan alle kandidaten voor het project werden verstrekt. In die papieren stonden alle eisen en voorwaarden rond het project gedetailleerd vermeld. De ambtenaar en de manager van Bouygues zouden daarbij met elkaar in contact zijn gebracht door een tussenpersoon die al eerder wegens corruptie in de Franse bouw veroordeeld is.

De Parijse officier van justitie achtte de tip zo serieus dat de onderzoeksrechters werden ingeschakeld. Hun onderzoek richt zich op ‘passieve en actieve corruptie, beïnvloeding en inbreuken op de vrije toegang tot en gelijkheid van kandidaten op de openbare markten’. Bouwer Bouygues stelt niet op de hoogte te zijn van het onderzoek en onthoudt zich dan ook van commentaar.

Tegelijkertijd loopt in Lille een onderzoek naar een directielid van bouwbedrijf Eiffage. Die zou feestjes met prostituees voor lokale en andere politici in een plaatselijk hotel hebben betaald terwijl Eiffage kort daarop de opdracht voor het plaatselijke voetbalstadion opeens voor de concurrentie wegkaapte.

Reageer op dit artikel