nieuws

Meer hout uit de bossen van Staatsbosbeheer

bouwbreed Premium

Staatsbosbeheer zal komende jaren meer hout op de markt brengen. Het bosbedrijf levert bijna een derde van alle binnenlandse hout.

Staatsbosbeheer boekte vorig jaar met zijn houthandel een afzet van 21,9 miljoen euro. Een bedrag van 2,5 miljoen euro kwam uit hout bestemd voor de energiewinning. In het totale Nederlandse houtverbruik levert Staatsbosbeheer een bijdrage van 2 procent. Om aan de gehele behoefte te voldoen is een oppervlakte nodig twee keer zo groot als Nederland. In 2010 leverde Staatsbosbeheer 332.000 kuub hout franco aan de fabriek. Ook werd 11.000 kuub op stam verkocht.

De bosbeheerder ziet de verhoging van de productie als alternatief voor de dalende overheidsinkomsten. Verdubbeling van de kap ten behoeve van de verdunning kan al snel 2 tot 4 miljoen euro opleveren. Nieuw, jong bos krijgt zo volgens Staatsbosbeheer volop de ruimte. De organisatie beheert bosgebieden op een oppervlakte van 54.210 hectare. Het totale grondbezit van Staatsbosbeheer is tien keer zo groot en kent een grote variatie aan landschapstypen.

Staatsbosbeheer is een voorvechter van het gebruik van binnenlands kwaliteitshout. Om die reden ondersteunt de organisatie de bosgroepen die rondhoutveilingen houden. Een groot deel van de afzet gaat naar kleinere zagerijen en timmerplaatsen. De gemiddelde prijs van de via de veilingen aangeboden stammen ligt vele malen hoger dan de marktprijs. Maar dan heb je ook topkwaliteit, verkondigt Staatsbosbeheer.

Reageer op dit artikel