nieuws

Laatste kunstje van architect is geste aan de woningmarkt

bouwbreed Premium

– Woningcorporaties en ontwikkelaars moeten veel goedkoper woningen kunnen bouwen, vindt Henk Klunder. Zijn nieuwe woonconcept haalt de rug-aan-rugwoning uit de vergetelheid. “Een crisiswoning? Absoluut niet!”

Henk Klunder(76) maakte vorige eeuw naam en faam als architect in Rotterdam. Uit ergernis vanwege het uitblijven van betaalbare woningen, kroop hij weer achter de tekentafel. Het resultaat zou zomaar eens een groot succes kunnen worden.

Een laatste kunstje. Zo zou je het initiatief van Henk Klunder kunnen typeren. Hij geniet van zijn pensioen in België, maar hij komt nog geregeld terug in Rotterdam. Tekenen doet hij eigenlijk niet meer, sinds hij zijn bureau met zijn naam ruim tien jaar geleden van de hand deed. “Ik heb er het apparaat niet meer voor”, zegt hij. Toch kroop hij met zijn vriend Jan van der Weerd achter de tekentafel. Van der Weerd achter de computer, hij ernaast. Voor een groot deel uit ergernis. Want hoe kan het toch dat je met een inkomen van 30 tot 35 duizend euro niet of nauwelijks aan een betaalbare woning kan komen? Het moet toch mogelijk zijn om een betaalbare woning te bouwen?

Klunder kwam uit op een vernieuwde versie van de in de vergetelheid geraakte rug-aan-rugwoning. De rijtjeswoningen staan met de rug tegen elkaar aan, en hebben alleen een voortuin. Met de hoge dichtheid bespaar je ruimte, dus geld. De koopwoningen zijn volgens Klunder te bouwen voor 125.000 euro vrij op naam, inclusief 22.000 euro aan grondkosten. Een huurwoning komt uit op 113.000 euro all-in.

Dat zou woningcorporaties en projectontwikkelaars als muziek in de oren moeten klinken. Die nemen volgens hem vaak genoegen met een onrendabele top van 75.000 euro. Deze woningen van Klunder hebben geen onrendabele top, want met een huur van 450 euro ben je al uit de kosten. Voor de woning mag zelfs een huur van 600 euro gevraagd worden. Niet dat de gepensioneerde architect dat propageert, wel om aan te geven hoe gunstig dit concept is.

Maar het lijkt ook een recept voor een crisiswoning. Klunder ageert fel tegen die typering. “Het is absoluut geen crisiswoning! Het gaat om een volwaardige woning van 72 vierkante meter, met een zogeheten groene kamer die naar buiten kijkt en twee slaapkamers op de verdieping.” Ook in economisch zonnige dagen vult deze woning een gat in de markt.

Klunder begrijpt de scepsis wel. “Als je kijkt naar de geschiedenis van de sociale woningbouw, dan lijkt het een stap terug in de tijd. Maar dat slaat eigenlijk nergens op. Vroeger was de ventilatie een probleem, en waren de woningen donker. Tegenwoordig heb je mechanische ventilatie. Dat werkt perfect. Ook heb je een groene kamer die naar buiten kijkt, en ook de slaapkamers zijn op de tuin gericht. Het is een eigentijds rug-aan-rugplan. Daar valt niet veel meer tegen in te brengen.”

De naam waarmee het concept de markt op gaat, Eco-compactwoning, wordt ook waargemaakt. De woning wordt super energiezuinig. En geluidsoverlast van de buren is er niet door de ankerloze spouwmuren.

De Rotterdamse wethouder Karakus toonde zich volgens Klunder al enthousiast over het concept. Hij heeft al een paar plekken aangewezen waar de woningen van Klunder meer dan welkom zijn. Ook woningcorporaties tonen veel interesse. Het zou zomaar eens een groot succes kunnen worden, meent Klunder. “We zijn aardig op weg.” Hij verwijst naar een vergelijkbaar woningconcept in Den Haag dat op de Unesco-monumentenlijst staat: Papaverhof. “Schitterend!”, vindt hij. De woningen zijn onlangs gerenoveerd, en de vraag ernaar is groot. Ze zijn in 1921

gebouwd naar ontwerp van De Stijl-architect Jan Wils. Berlage was indertijd commissaris van de woningcorporatie waarvoor het gebouwd werd.

Helemaal over rozen ging het op de markt brengen van de nieuwe rug-aan-rugwoningen overigens niet. Met de tekeningen onder de arm werd begin dit jaar een aannemer aan de hand genomen. Vlak voordat Klunder met het bouwbedrijf de boer op wilde gaan, ging het bedrijf, Bokx Bouw, failliet. Koudijs uit Oud-Beijerland heeft inmiddels de rol van aannemer overgenomen.

Met al het vrijwilligerswerk moet het geesteskind van Klunder inmiddels klaar zijn om de markt te veroveren. Winst hoeft de Rotterdamse architect, noch met zijn daartoe opgerichte stichting Eco-compactwoning niet te maken. “Het is een ideëel project. We willen alleen de onkosten dekken. Ik wil vooral bewijzen dat het wél mogelijk is een betaalbare woning te maken.” ■

Reageer op dit artikel