nieuws

Krimpende staalproductie in landen Europese Unie

bouwbreed Premium

De staalproductie in de Europese Unie krimpt. Europa’s grootste staalland Duitsland haalde in oktober 4,2 procent minder uit zijn hoogovens dan een jaar geleden.

De Europese Unie (in oktober goed voor 15,3 miljoen ton) is de enige regio waar de volumes dalen. Met uitzondering dan van het continent Afrika, waar de bescheiden productie (uit vooral Egypte en Zuid-Afrika) met 12,8 procent terugliep tot 1,2 miljoen ton. Wereldwijd ligt de productie volgens de Wereld Staal Associatie ondanks de dreigende recessie nog steeds boven het niveau van vorig jaar. In oktober steeg het volume met nog eens 6,2 procent tot 124 miljoen ton.

Nederland heeft in de eerste tien maanden van het jaar 7,3 miljoen ton ruw staal vervaardigd. De productie ligt daarmee 7,8 procent hoger dan in dezelfde periode van 2010. In oktober temperde de groei tot 3,2 procent hetgeen een maandproductie opleverde van 626.000 ton.

Groei

Van de grote staallanden in de Europese Unie realiseerde zowel Frankrijk als Italië groei. De Franse productie steeg met 2,8 procent tot 1,4 miljoen ton. Italië zat 9,6 procent in de lift en kwam uit bij 2,7 miljoen ton. Spanje noteert 1,3 miljoen ton en levert daarmee 6,3 procent in op de prestatie van een jaar eerder. Ondanks de krimp van 4,2 procent blijft Duitsland met een maandproductie van 3,7 miljoen ton royaal koploper in de EU.

In het Verre Oosten heeft China dit jaar al een staalproductie op zijn naam staan van 580,8 miljoen ton. Ter vergelijking: elders in heel de wereld werd van januari tot en met oktober 576,8 ton op de markt gebracht. China realiseerde in oktober andermaal een groei van 9,7 procent. Taiwan (1,7 miljoen ton) en Japan (9,5 miljoen ton) echter moesten beide een veer laten.

De staalproductie in de Verenigde Staten steeg in oktober met 11,5 procent tot 7,3 miljoen ton. Rusland groeide 4,6 procent tot 5,9 miljoen ton. Brazilië verloor 2,7 procent en haalde nog 2,9 miljoen ton in zijn staalovens.

Reageer op dit artikel