nieuws

Kolom Heerlen verzwaard door omstorting

bouwbreed

Kolom Heerlen verzwaard door omstorting

De uitgeponste kolom van parkeergarage ‘t Loon in Heerlen is nadat hij was losgescheurd eerst nog verzwaard met een omstorting van beton.

Daarna zou een boring naar de diepe bodem plaatsvinden, om een holte ter grootte van een slaapkamer op te vullen. Maar voordat die boring plaats kon vinden, vonden vervormingen van de betonconstructie plaats. Daarop hebben de gemeente en Q-Park op 29 november besloten het betreffende deel van het winkelcentrum te sluiten. Dat blijkt uit een logboek van de gemeente Heerlen.

Enkele dagen later ponste de kolom uit en verzakte hij in de holte onder zijn poer. Stabiliseren van de ondiepe bodem is wel overwogen, maar door Michael Heitfeld van ingenieursbureau Heitfeld Schetelig uit Aken, afgeraden. Op 95 meter diepte is in 1956 steenkool afgebouwd. Onder de verzakking van een deel van ‘t Loon bevindt zich een holte, die gedicht zou moeten worden.

Na het ontdekken van het losscheuren van een kolom, die daarna alleen nog aan de wapening aan de betonvloer hing, heeft de eigenaar van de parkeergarage in overleg met de gemeente de kolom geïnjecteerd en later voorzien van een omstorting, die al gauw bijgewerkt moest worden. De bodem onder de kolom had geen draagvermogen meer, het zand was weggelopen. Dat is geen ongewoon verschijnsel in de omgeving, door breuken in de bodem als gevolg van trek in het aardoppervlak, als gevolg van de mijnbouw en de vorming van karsten, kunnen kubieke meters zand weglopen. De bodem moet dan hersteld worden.

Uit het logboek blijkt dat de betonconstructie zodanig vervormd is dat ook scheuren ontstonden in een kanaalplaatelementen dat op de randbalk van het in 2002/2004 gebouwde parkeerdek rustte. Ook daar zijn stutten geplaatst, evenals tussen de betonvloer en de poeren respectievelijk de bestrating van betonstraatstenen in de parkeergarage. Voor het stabiliseren van de ondiepe bodem zou het winkelcentrum tijdelijk gesloten moeten worden, vanwege de kans op een instorting tijdens de werkzaamheden. De eigenaren en de gemeente hebben gekozen voor sluiting van het hele winkelcentrum en sloop. De schade is groot.

Lees het ‘logboek calamiteit parkeergarage Het Loon’

Reageer op dit artikel