nieuws

Kleine bedrijven

bouwbreed

Kleine bouwbedrijven zijn het dieptepunt van begin 2010 te boven. Hun productie ligt zelfs hoger dan in topjaar 2008.

Kleinbedrijf herstelt van dieptepunt

Productie overstijgt recordjaar 2008

Dat blijkt uit cijfers die het Economisch Bureau van ING gisteren heeft gepubliceerd.

In amper een jaar tijd stegen de opbrengsten van de kleine bouwondernemingen ruim 16 procent, mede dankzij een recordomzet in het derde kwartaal. Daarmee doet het kleinbedrijf het veel beter dan de middelgrote en grote bouwbedrijven. Die zagen de omzet sinds het dieptepunt van begin 2010 met respectievelijk 6,5 en 2,5 procent toenemen.

Volgens Jan van der Doelen, sectormanager bouw van ING, profiteren de bedrijven met minder dan tien werknemers vooral van de tijdelijke btw-verlaging op verbouwingen. “Dat heeft hen een boostgegeven”, aldus Van der Doelen. “De kleinere bedrijven doen bovendien vooral veel renovatie en onderhoud. Die markt is minder gevoelig voor de crisis gebleken dan de nieuwbouw.”

De opleving houdt ook verband met de toename van het aantal kleine bouwbedrijven. Veel bouwvakkers die afgelopen jaren hun vaste baan verloren, zijn voor zichzelf begonnen. “Zij brengen ook extra omzet mee.”

De enige groep binnen het kleinbedrijf die nog weinig herstel laat zien, zijn de infrabouwers. Zij zijn zwaar getroffen door de bezuinigingen bij lagere overheden. Door de terugval in de woningbouw hebben zij bovendien minder grondwerk te verrichten.

> pagina 7: ‘Nieuwe omzetstijging blijft uit door einde btw-maatregel’

Reageer op dit artikel