nieuws

Kenniscentrum Funderingsherstel krijgt geld

bouwbreed

Na elf jaar campagne voeren is er eindelijk erkenning: het Platform Funderingsherstel krijgt geld van minister Donner (binnenlandse zaken) voor een eigen kenniscentrum.

Voorzitter en drijvende kracht achter het platform, Ad van Wensen, is blij met de toezegging. “Er moet nog heel veel gebeuren aan funderingsherstel.” De minister stelt eenmalig 125.000 euro beschikbaar, alleen voor de eerste twee jaar en op voorwaarde van cofinanciering door andere overheden en instellingen en concrete voortgang. De bijdrage is begin dit jaar afgedwongen door de Tweede Kamer die om steun vroeg voor het inrichten van een dergelijk kenniscentrum. “Het is nog niet voldoende, maar het is een goede startsubsidie”, reageert Van Wensen. De organisatie verandert door de bijdrage van een vrijwilligersorganisatie in een professionele organisatie. “Dat betekent dat we ook meer mensen betaald in zullen zetten, maar van 125.000 euro kun je niet twee keer een jaarsalaris en een kantoor van betalen.” Bij andere organisaties vindt Van Wensen ook gehoor. “We hebben ook voorlopige toezeggingen van gezamenlijk 100.000 euro van gemeenten en banken. Dat is genoeg om te beginnen, maar we zijn nog wel hard op zoek naar meer financiers.” Ook banken willen bijdragen, volgens Van Wensen. “Want die hebben ook een direct belang bij een dergelijk kenniscentrum.” Inmiddels hebben onder meer gemeente Zaanstad, Lisse en Weesp steun toegezegd. “Maar Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht bijvoorbeeld nog niet, terwijl die toch heel veel funderingsproblemen hebben.”

Reageer op dit artikel