nieuws

Jan Snel sluit in Raamsdonksveer

bouwbreed Premium

Jan Snel ziet zich gedwongen zijn productiebedrijf in Raamsdonksveer per 31 december te sluiten. De fabriek voor de vervaardiging van bouwunits werd in 2008 overgenomen van BAM.

“Fort Unitbouw in Raamsdonksveer hebben we overgenomen op de top van de economie”, blikt Harry van Zandwijk, bestuursvoorzitter van flexibele bouwer Jan Snel, terug naar 2008. Het bedrijf telde destijds honderd medewerkers. “We zaten volop in de opdrachten. Bouwden grote hotels op de Maasvlakte en in Eemshaven. We namen uit Raamsdonksveer 3500 eenheden af en dan denk je: dat kunnen we beter zelf doen.”

De overname was echter nog niet beklonken of de kredietcrisis brak uit. Met gaandeweg steeds minder vraag en een steeds scherpere prijsconcurrentie. “Het werk op veel bouwplaatsen is stilgevallen. Daar heb je dan geen accommodatie meer nodig. De opdrachten in het segment systeembouw en de verhuur lopen goed door. We hebben nu 12.000 eenheden in de verhuur. Extra productie is niet nodig. Ik kan niet alles hier op de dijk zetten.”

Van Zandwijk prijst het overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden. De keuze lag tussen een faillissement en een slank sociaal plan. Hoewel de laatste handtekeningen nog niet zijn gezet, rekent de bestuursvoorzitter op een soepel tot stand komen van de afvloeiingsregeling. “Zakelijk gezien hadden we moeten kiezen voor een faillissement. Maar we blijven ook mensen. Een faillissement is onze eer te na.” Afgelopen jaren zijn al veel taken vanuit Raamsdonksveer overgeheveld. Bij de opheffing van het bedrijf verdwijnen 35 arbeidsplaatsen. De locatie in Raamsdonksveer wordt verhuurd of verkocht. Onder de strikte voorwaarde ter plekke geen bouwunits meer te produceren.

Jan Snel stevent dit jaar af op een omzet van 95 tot 100 miljoen euro. Het resultaat staat onder druk. Ten opzichte van 2010 daalt de omzet met zo’n 10 procent. De begroting voor 2012 legt de lat bij 85 tot 90 miljoen euro. Van Zandwijk is optimistisch over de mogelijkheden het netto resultaat te kunnen verbeteren.

Reageer op dit artikel