nieuws

interview womenworks‘Dat roze wordt echt gekocht, ook door mannen’

bouwbreed Premium

Goed passende en comfortabele werkkleding voor vrouwen in de bouw en andere sectoren is geen overbodige luxe, zoals werkgevers nog wel eens menen, maar pure noodzaak. “Wij vinden het heel raar dat we anno 2011 moeten optreden tegen die kortzichtigheid”, zegt Suzan de Weerd, oprichter van WomenWorks.

Ruim twee jaar geleden begon De Weerd met een webwinkel met kleding en veiligheidsschoenen voor bouwvrouwen. Omdat veel vrouwen het bezwaarlijk vonden de kleding niet te kunnen zien en passen, nam De Weerd de stap om de webwinkel te combineren met een fysieke winkel die kort geleden opende. Het hernieuwde bedrijf runt De Weerd, die ook nog een bedrijf heeft dat houten bouwladders produceert, samen met compagnon Hanneke van Vucht, die haar sporen verdiend heeft in de mode. Behalve kleding en schoenen voor vrouwen en de bouw, levert WomenWorks nu ook voor andere sectoren, zoals industrie, horeca en zorg.

Kantoor en showroom ogen kleurrijk en vrolijk. Naast de gedektere kleuren toont de winkel volop roze bouwhelmen, stofjassen en gehoorbeschermers, rode overalls en veiligheidspumps. Dat roze wordt ook echt verkocht en gedragen, weten Van Vucht en De Weerd, zelfs door mannen. Onlangs verkochten ze nog een roze gehoorbeschermer aan een elektricien, die hoopte dat zijn collega’s dit exemplaar niet meer zouden inpikken. Maar voor beide ondernemers hoeven vrouwen zich niet per se te onderscheiden door kleur. De Weerd: “Er wordt vaak gezegd dat als die vrouwen gelijk willen zijn aan mannen, waarom ze dan niet dezelfde kleding dragen. Daar gaat het niet om. Ze hoeven er niet anders uit te zien, maar ze moeten wel passende kleding hebben.” “Anders is het gewoon niet veilig”, benadrukt Van Vucht. Voorbeelden uit hun klantenkring krijgen ze te over. Werkbroeken die veel te lang zijn, waardoor de pijpen verschillende keren omgeslagen moeten worden, een vrouw die haar enkel verzwikte op slecht passende veiligheidsschoenen of een werkneemster nog in haar proeftijd, die niet tegen haar baas durfde te zeggen dat ze absoluut niet kon lopen op haar te grote veiligheidsschoenen, ook niet met twee paar sokken.

Eigen kledinglijn

Ooit startte De Weerd haar webwinkel toen ze zelf aanvankelijk geen passende schoenen kon vinden. ‘Veiligheidsschoenen voor vrouwen, die bestaan niet!’, kreeg ze overal te horen. Na een uitgebreide zoektocht vond ze wel degelijk een fabrikant die veiligheidsschoenen maakte op een vrouwenleest. Zo gaan ze nog steeds te werk. “Geen vraag is te gek, we zoeken het uit”, aldus Van Vucht. Uiteindelijk komen ze dan vaak terecht bij buitenlandse fabrikanten. Het probleem zit vooral in de aantallen. Fabrikanten zijn niet geïnteresseerd in de vraag van één individuele vrouw. Inmiddels ziet De Weerd een omslag bij fabrikanten. “Ze zien nu ook het gat in de markt, daarom krijgen we alle medewerking.” Voor een Portugese fabrikant van veiligheidsschoenen slaagde WomenWorks erin het exclusieve importeurschap voor de Benelux binnen te slepen. Dat maakt het makkelijker om mee te praten over verbeteringen. Want hoewel WomenWorks heel tevreden is over de producten in de eigen collectie, blijven verbeteringen mogelijk. Zo zien ze veel te korte polo’s, terwijl vrouwen die graag wat langer zien, te krappe broeken of tot afschuw van menig vrouw opzichtig aangebrachte maatlabels aan de buitenkant van de kleding. Het ideaal van Van Vucht en De Weerd is daarom om uiteindelijk een eigen kledinglijn te ontwikkelen, niet alleen voor de bouw, maar ook voor andere sectoren.

Dat maakt het ook mogelijk om de lacunes die er nu nog zijn op te vullen. De Weerd: “Helaas moeten we vrouwen nu toch nog regelmatig teleurstellen. Zo zijn lashandschoenen niet te krijgen, alleen in grote herenmaten. De fabrikant zegt dat er geen aantallen in te halen zijn. Daar kunnen wij slecht tegen.”

Reageer op dit artikel