nieuws

INTERVIEW Gerard Bac en mark winterkamp‘Het is niet meer, u vraagt wij draaien’

bouwbreed Premium

Oud-Panagro-managers Gerard Bac en Mark Winterkamp zijn amper een maand na het faillissement van Panagro een nieuw bedrijf gestart. Niet alle opdrachtgevers willen direct met ze zakendoen. “Sommige zeggen: Alles wat naar Panagro ruikt, doen we nu even niet.”

Gerard Bac (34) en Mark Winterkamp (43) hebben beiden hun hele werkzame leven, en dat is bij elkaar ruim dertig jaar, bij Panagro gewerkt. Begin november ging het bedrijf failliet. Nog geen maand later vertellen de mannen in een bedrijfsverzamelgebouw in Zoetermeer enthousiast over hun nieuwe bedrijf, Comeg geheten. “Dat is niet-traditioneel”, zegt Winterkamp. “Dus niet meer: stenen stapelen, en u vraagt, wij draaien”, zegt Bac.

Maar het gesprek start automatisch met de laatste maanden van Panagro. De teleurstelling is een maand na de ondergang van het bouwbedrijf uit Leidschendam nog niet verdwenen. Gerard Bac was adjunct-directeur planvorming en Hagenees Mark Winterkamp was bedrijfsleider. “Het was een echt familiebedrijf”, zegt Bac. “Het was een familie”, zegt Winterkamp.

Ze hebben nog veel contact met hun oud-collega’s. Naast talloze felicitaties met hun nieuwe bedrijf krijgen ze ook veel sollicitaties in hun emailbox. Veel oud-Panagro-medewerkers zitten nog thuis. “Vooral de vijftigplussers”, zegt Bac. “De mensen van onze generatie hebben al een nieuwe baan, of zicht daarop.” Het kaderpersoneel is sneller onder dak dan de bouwplaatsmedewerkers.

Bac wilde een half jaar geleden het aannemersbedrijf van Panagro uit de rest van de groep halen. “Het aannemersbedrijf was hartstikke gezond”, blikt hij terug. Maar Van Herk Groep (50 procent aandeelhouder via dochterbedrijf Nagron) en Holland Jeruzalem (de overige 50 procent van de aandelen) wilden alleen álles verkopen. Dus ook het vastgoedbedrijf. Bac: “Dat was niet in Frage. Daar zat te veel risico in.” Tot een paar jaar geleden werd 30 procent van de omzet van de bouwgroep uit ontwikkeling gehaald. “De Hallelujah-jaren”, zegt Winterkamp. Bac: “De laatste twee jaar is de omzet naar nul gedaald.”

Lege dop

Toen Panagro na de zomer in vijf weken tijd verschrompelde tot een lege dop, staken Bac en Winterkamp snel de hoofden bij elkaar. Met de ruim dertig jaar renovatieervaring wilden ze van nul af aan een bouwbedrijf-nieuwe-stijl opzetten. Ze legden hun oor te luister bij de markt. Hun specialisme wordt: levensduurverlenging, of te wel: exploitatieverlening door vastgoedrenovatie. Bac: “Hoe investeer je zo verstandig mogelijk met het doel om nog een aantal jaren door te exploiteren?”

De renovatie door Comeg kan gepaard gaan met een meerjarenonderhoudsplan. Winterkamp: “Wij rennen niet weg na oplevering. De klanten kunnen zich abonneren op onderhoud. De bewonersbegeleiding nemen we ook voor onze rekening.” In een later stadium wil Comeg de beloning laten afhangen van de prestatie van het renovatiebedrijf. Daarbij telt de stem van bewoners. Bewoners niet tevreden? Dan krijgt Comeg minder betaald.

Comeg is een netwerkorganisatie met “co-creators”, verduidelijkt Bac. “We hebben de keten al gemobiliseerd.” De groep werkt op een open, niet-traditionele manier. Bang dat ketenpartners informatie achterhouden, is Winterkamp niet. “De winst zit niet in een pvc-pijp die 2 procent goedkoper kan. Nee, de winst zit meer in het voortraject.” En in de lage overheadkosten.

“Het wordt niet meer: u vraagt, wij draaien en we werken naar de letter van het bestek”, zegt Bac. “Wij willen de bouwopgave invullen. Van het technisch ontwerp tot en met de bewonersbegeleiding.” Comeg wordt daarbij de regisseur.

Bewijzen

Bac en Winterkamp voeren al gesprekken met potentiële opdrachtgevers. Ook met woningcorporaties die klant waren bij Panagro en nog schuldeiser zijn van de boedel vanwege nog niet volledig afgeronde projecten. Voor sommige van deze opdrachtgevers komen die gesprekken nog iets te vroeg, merken Bac en Winterkamp. “Die zeggen: Alles wat naar Panagro ruikt, doen we nu even niet.” De oud-Panagro-managers begrijpen het. Ondanks dat ze bij Panagro geen invloed hadden op de ineenstorting, kleeft de recente geschiedenis aan ze.

Des te meer zullen ze zich willen bewijzen. Maar dat kan niet zonder concessies te doen. “De kachel moet branden”, zegt Bac. Hoewel ze een financiële paraplu gevonden hebben bij Arcis Bouw, betalen de oud-Panagro-managers voorlopig alles uit eigen zak. Bac: “We moeten realistisch blijven. Natuurlijk zullen we in het begin ook aan ouderwetse aanbestedingen mee moeten doen.”

Reageer op dit artikel