nieuws

Inburgeren opde werkvloer

bouwbreed Premium

Kloet Onderhoud en De Goede Schilders uit Vlaardingen hebben zeventien schilders die de Nederlandse taal onvoldoende beheersten, op de werkvloer een inburgeringscursus gegeven.

De vaklieden zijn reeds jaren bij de bedrijven in dienst. Niettemin verliep de communicatie moeizaam omdat ze de taal niet goed spraken. Dat leidde zowel binnen het bedrijf als in het contact met klanten en opdrachtgevers tot problemen. “Bovendien is het belangrijk dat schilders de veiligheidsvoorschriften goed kunnen lezen en begrijpen”, zo staat in een toelichting op het initiatief. “Omdat vaak wordt gewerkt met risicovolle materialen en gevaarlijke werkomgevingen.”

Het programma nam twee jaar in beslag. In die periode werd niet alleen aandacht besteed aan de taalbeheersing van de deelnemers. “De inburgeringscursus was schildersspecifiek gemaakt wat betekent dat extra modules waren toegevoegd voor verbetering van de kwaliteit van het schildersvak.”

Al met al volgden de cursisten vier uur per week lessen. Met als resultaat dat niet alleen hun taal- en schildersvaardigheden verbeterden maar dat ze ook meer betrokken raakten bij de bedrijven waarvoor ze werken. De initiatiefnemers van de inburgeringscursus kondigen dan ook aan te zullen blijven investeren in de taalvaardigheid van hun werknemers. Naar aanleiding van de resultaten van de cursus zal de gemeente Vlaardingen overleggen met het lokale bedrijfsleven over de mogelijkheden voor vergelijkbare cursussen. Vlaardingen was samen met een aantal andere gemeenten in de regio betrokken bij de inburgeringscursus.

Reageer op dit artikel