nieuws

Huizenverkoop in Spanje blijft verder inzakken

bouwbreed

In Spanje zijn in de eerste negen maanden van dit jaar 240.000 huizen verkocht, dat is opnieuw 30 procent minder dan vorig jaar. Dat betekent dat er nu zo’n 65 procent minder woningen worden verkocht dan in de dagen voor de crisis. De daling lijkt echter wat af te zwakken, want in het derde kwartaal […]

In Spanje zijn in de eerste negen maanden van dit jaar 240.000 huizen verkocht, dat is opnieuw 30 procent minder dan vorig jaar. Dat betekent dat er nu zo’n 65 procent minder woningen worden verkocht dan in de dagen voor de crisis.

De daling lijkt echter wat af te zwakken, want in het derde kwartaal lag het aantal verkooptransacties met 75.462 nog maar 6,3 procent lager op jaarbasis. Die ruim 75.000 transacties was wel weer het op één na laagste kwartaalcijfers in de laatste tien jaar. In sommige Spaanse regio’s zoals Navarra en Catalonië worden inmiddels weer meer huizen verkocht dan in de afgelopen tijd.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie voor openbare werken. Het departement denkt dat de forse daling van begin dit jaar veel te maken heeft met de verhoging van de btw van zeven naar acht procent op de huizenverkoop. Die is op 1 juli 2010 ingegaan en veel van denog overgebleven kopers hebben geprobeerd hun transactie voor die datum af te ronden. Vanaf die datum is opnieuw een sterke teruggang ingezet, aldus het ministerie.

Reageer op dit artikel