nieuws

Hogere vergoeding na ontslag bij Waco

bouwbreed Premium

Ballast Nedam moet 28 werknemers van dochterbedrijf Waco Lingen Beton een hogere ontslagvergoeding uitkeren.

Dat heeft de kantonrechter in Bergen op Zoom bepaald. Hoewel hij het ontslag van de betonarbeiders accepteert, vindt de rechter dat Ballast Nedam dieper in de buidel moet tasten. In plaats van een beperkte aanvulling op de WW-uitkering hebben de boventallig geworden werknemers recht op een financiële vergoeding vastgesteld volgens de kantonrechtersformule.

Aan het sociaal plan, dat Ballast Nedam opstelde voor reorganisaties binnen het concern, gaat de rechter volledig voorbij omdat er binnen Waco Lingen Beton geen draagvlak voor bestond en FNV Bondgenoten er niet mee had ingestemd.

De rechter motiveert de hogere ontslagvergoeding verder door te wijzen op de beperkte inspanningen van het bouwbedrijf om werknemers aan ander werk te helpen. Bovendien valt volgens hem niet geheel uit te sluiten dat de ontslagen medewerkers zullen worden vervangen door uitzendkrachten.

Goedkoop

Vakbondsbestuurder Piet Janssen van FNV Bondgenoten reageert tevreden op het vonnis. “Het ontslag was niet tegen te houden. Het gaat slecht in de bouw en dus ook in de betonindustrie. Maar Ballast Nedam dacht de mensen goedkoop te kunnen lozen en daar heeft de rechter een stokje voor gestoken.”

Bij Waco Lingen Beton verdwijnen met ingang van volgend jaar ongeveer honderd van de 113 arbeidsplaatsen. Het betonbedrijf kampt met aanhoudende verliezen en ziet geen andere mogelijkheid dan de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten.

Zeventig werknemers aan wie via het UWV ontslag is aangezegd, overwegen nu ook een procedure te starten tegen hun werkgever, weet Janssen. “Als Ballast Nedam verstandig is dan biedt het bedrijf hen dezelfde vergoeding. Daarmee zouden ze hun imago ook een beetje oppoetsen.”

Ballast Nedam kon gisteren niet reageren op het vonnis.

Reageer op dit artikel