nieuws

Heijmans heeft primeur van eerste Stage 3b Dynapac SD2500CS

bouwbreed Premium

Heijmans heeft primeur van eerste Stage 3b Dynapac SD2500CS

Asfaltafwerkmachine Dynapac SD2500CS is in dit segment de eerste productiemachine ter wereld die wordt uitgeleverd met een Stage 3b (Tier 4 interim) motor. De in de SD2500CS gemonteerde motor is een Cummins 6-cilinder met een roetfilter en een aangepast brandstof inspuitsysteem. Heijmans Wegenbouw uit Rosmalen heeft de wereldprimeur van deze nieuwe machine, die door Benelux-importeur Van Der Spek via haar vestiging in Vianen werd afgeleverd.

De Dynapac SD2500CS van Heijmans is full optie geleverd. Zo werd onder andere af fabriek een hydraulisch verschuifbaar bedieningsplatform gemonteerd. Hierdoor hoeft de machinist niet van zijn werkplek af en kan hij met één druk op de knop het platform geheel hydraulisch 50 cm naar links- of rechts buiten de machine schuiven.

De 18,5 ton zware SD2500CS kan volgens de fabriekspecificaties met een maximale snelheid van 28 m/min tot 800 ton asfalt per uur verwerken. De Cummins dieselmotor heeft een vermogen van 142 kW (193 pk) bij 2200 t/min. Hij voldoet aan de laatste wettelijke eisen als het gaat om uitstoot en emissie-eisen.

Safe Impact System

Op de SD2500CS is een V6000TV-E afwerkbalk gemonteerd. Deze balk heeft een basisbreedte van 3000 mm en kan hydraulisch uitgeschoven worden naar 6000 mm. De maximale werkbreedte van deze balk met aanbouwdelen is 9700 mm en met een starre afwerkbalk kan de machine zelfs een werkbreedte tot 10 meter halen.

Optioneel is het ‘Safe Impact system’ geleverd. Deze optie zorgt ervoor dat het aanrijdcontact tussen asfaltauto en asfaltafwerkmachine wordt beperkt. Achter de voorste duwrollen zijn namelijk twee cilinders geplaatst, die hydraulisch in- en uitschuiven op het moment dat de asfaltauto in contact komt met de machine. Ze vangen zogezegd de klap op en verminderen daarmee afdrukken van de balk in het vers gelegde asfalt.Verstelbare zijschotten


Heijmans paste de machine aan naar wens van de machinisten. Zo is hij voorzien van hydraulisch verstelbare zijschotten, een optie die Heijmans in eigen beheer ontwikkelde en zelf op de nieuwe SD2500CS monteerde. Verder heeft Van Der Spek Vianen in samenwerking met Heijmans nog diverse aanpassingen aan de machine gemaakt, zoals onder andere het extra verwarmen van de zijschotten om het aankleven van moeilijke mengsels tegen te gaan.

Meer info: www.vanderspek.nl.

Reageer op dit artikel