nieuws

Grontmij duikt in de rode cijfers

bouwbreed Premium

Ingenieursbureau Grontmij duikt dit jaar in de rode cijfers. Topman Sylvo Thijssen stapt per direct op om plaats te maken voor Michiel Jaski (52).

Sylvo Thijssen maakt plaats voor Jaski

Grontmij brengt een versnelling aan in zijn op 8 november gepresenteerde herstructureringsplannen. De ingezette sanering kost in Nederland 150 tot 200 van de 2200 arbeidsplaatsen. De inkrimpingen treffen vooral de Nederlandse activiteiten, waar het concern zwaar getroffen wordt door de bezuinigingen bij met name de lagere overheden. Ook de haperende bouwproductie speelt een rol. Voor de saneringen op het personele vlak treft het bureau een voorziening van 9 miljoen euro.

Voor het terugbrengen van het aantal kantoren reserveert Grontmij in het vierde kwartaal 3 miljoen euro. Het geld is nodig voor samenvoegingen en het lokaal scheppen van extra voorzieningen. Gelijktijdig ontstaan leegstaande panden. Grontmij verwacht dit jaar af te kunnen sluiten met een bruto winst (ebita) van 36 tot 40 miljoen euro. Vorig jaar was nog goed voor 46,5 miljoen euro. Als gevolg van de saneringskosten duikt het concern echter in de rode cijfers.

Het beursgenoteerde ingenieursbureau voelt al maanden de hete adem in de nek van de beleggers. Begin dit jaar piekte het aandeel op 17,32. De waarde viel terug naar amper 4 euro. In november kwam het aandeel in een vrije val terecht en rolden tal van koppen. Zo verdween financiële topman Mel Zuydam ten gunste van Frits Vervoort. In de raad van commissarissen vertrokken Frank Meysman en Sjoerd Eisma.

Volgend tijdperk

President-commissaris Jan Zegering Hadders (ex-ING) prijst Sylvo Thijssen als man die zich 27 jaar ingezet heeft voor het bedrijf. Tien jaar maakte hij deel uit van de raad van bestuur, waarvan acht jaar als voorzitter. “Wij zijn hem dankbaar voor zijn inzet en prestaties.”

Thijssen noemt bij zijn abrupte afscheid Grontmij een fantastisch bedrijf met toegewijde professionals dat klanten duurzame oplossingen biedt. “Zelfs in de moeilijke economische periode die voor ons ligt. Het is nu tijd voor een nieuw persoon om dit bedrijf naar een volgend tijdperk te leiden.”

Voorafgaand aan zijn benoeming door de aandeelhoudersvergadering start Michiel Jaski met onmiddellijke ingang als bestuursvoorzitter. De keuze voor hem is pikant omdat de Wageningse hydroloog in de periode 2000 – 2010 behoorde tot het bestuur van aartsconcurrent Arcadis. Afgelopen jaar maakte Jaski gebruik van een sabbatical.

Reageer op dit artikel