nieuws

Gehoord maar niet verstaan

bouwbreed Premium

Die arme oude aardkloot. Die zal het maar moeten hebben van de huidige generatie politici. In Durban tijdens de klimaattop is er in ieder geval een uiterst standvastig standpunt ingenomen. Dat is goed omdat het Kyoto-verdrag eind volgend jaar afloopt en er dus wat geregeld moet worden om ervoor te zorgen dat de strijd tegen […]

Die arme oude aardkloot. Die zal het maar moeten hebben van de huidige generatie politici. In Durban tijdens de klimaattop is er in ieder geval een uiterst standvastig standpunt ingenomen. Dat is goed omdat het Kyoto-verdrag eind volgend jaar afloopt en er dus wat geregeld moet worden om ervoor te zorgen dat de strijd tegen de klimaatverandering niet stil valt.

Nou, een goed besluit is er nu genomen. Het komend jaar gaat er onderhandeld worden om ervoor te zorgen dat er volgend jaar een besluit kan worden genomen. Hoe dapper.

Het is het summum van wat in Nederland inmiddels ook politiek aan de gang is. Lethargie, de focus alleen maar op verdelen van leuke baantjes en de geldperikelen.

Als het een beetje tegenzit dan moet er vanaf komend jaar weer tien miljard extra worden bezuinigd. Maar ondertussen lenen we wel 17 miljard aan het IMF. Akkoord, volgens Jan Kees de Jager, onze nationale penningmeester, is het nog niet zeker dat dit bedrag ook daadwerkelijk betaald gaat worden, maar toch. Wie het nog begrijpt mag het zeggen.

Intussen neemt de weerstand in Nederland tegen het kabinet hand over hand toe. Een voor een haken de provincies inmiddels af waar het gaat om het natuurakkoord. Te weinig geld, te weinig bevoegdheden en weinig vertrouwen in Bleker is kort samengevat de kritiek.

Is er dan alleen maar reden tot klagen? Gelukkig niet, we hebben ook nog voorlopers en optimisten rondlopen in ons land. Om met de laatste te beginnen, Ernst & Young laat weten dat de crisis in de eurozone maar een jaartje duurt. Daarbij baseert het bureau zich op het akkoord dat de EU-leiders hebben gesloten waarin er volgens Ernst & Young sprake is van een fiscale unie.De voorlopers zijn te vinden bij lagere overheden en particulieren die ondanks het rijksbeleid stug doorgaan met verduurzaming van de gebouwde omgeving. Precies dat dus wat nodig is om de energietransitie te maken die het rijk weigert in te zetten.

Daar staat tegenover dat FIEC-voorzitter Luisa Todini tevergeefs nog eens aan de Europese Raad heeft uitgelegd dat investeren in de bouw goed is voor de economie. Zij is gehoord maar helaas niet verstaan.

Reageer op dit artikel