nieuws

EU wil sneller investeren in duurzame energie

bouwbreed Premium

-De investeringen in duurzame energie moeten sneller van start gaan. Dat zegt eurocommissaris Günther Oettinger bij de presentatie van het Eenergie-stappenplan 2050.

Wil Europa de doelstelling van 80 procent minder CO2-uitstoot in 2050 halen, dan moet de energieproductie nagenoeg koolstofvrij worden. Dat betekent niet dat er geen fossiele brandstoffen meer gebruikt mogen worden bij de productie van elektriciteit, maar dat zal moeten gebeuren op een manier waarbij geen CO2wordt uitgestoten.

Dat betekent in feite omschakeling naar een nieuw energiemodel. In het stappenplan schetst de Commissie verschillende scenario’s waar lidstaten keuzes uit kunnen maken. “Alleen een nieuw energiemodel zal ons systeem bedrijfszeker, concurrerend en op de lange termijn duurzaam maken. We beschikken nu over een Europees kader waarmee de nodige beleidsmaatregelen kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat de juiste investeringen worden gedaan”, aldus Oettinger.

De diverse “ontkolingsscenario’s” waarin wordt uitgegaan van verschillende combinaties van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, kernenergie en afvang en opslag van CO2, worden hoogstwaarschijnlijk geen van alle werkelijkheid, meent de eurocommissaris. Maar ze geven een aantal opties waarvan achteraf niemand spijt zal krijgen.

Het goede nieuws is direct dat ontkoling van het energiesysteem technisch en economisch haalbaar is, zo tonen de scenario’s aan. Sterker nog, op de lange termijn kunnen de maatregelen minder kostbaar blijken te zijn dan het huidige beleid, aldus Oettinger.

Uit de scenario’s blijkt verder dat energie-efficiëntie waarvan energiebesparing de belangrijkste maatregel is, en hernieuwbare energie cru­ciaal zijn. Welk scenario ook gekozen wordt, een groot aandeel hernieuwbare energie is nodig om de doelstellingen voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te bereiken.

Het advies van de eurocommissaris is nu al de investeringsbesluiten te nemen voor de tot 2030 benodigde infrastructuur. Het nieuwe energiemodel vereist in ieder geval modernisering en een veel flexibeler infrastructuur. Daarbij gaat het onder meer om smart grids.

Reageer op dit artikel