nieuws

Erkend label voor automatisch zonweringsysteem

bouwbreed Premium

De zonweringsbranche introduceert in januari een erkend label voor automatisch bedienbare hoogrendements (HR) zonweringssystemen. Volgens de stichting Romazo, de koepel van brancheverenigingen in de sector, scoort een automatisch systeem aantoonbaar beter dan handmatig te bedienen zonweringen.

Romazo wil het verwerven van het label en de daarbij behorende kwaliteitsrichtlijn openstellen voor alle bedrijven in de branche. Alle fabrikanten en assemblerende en monterende bedrijven komen ervoor in aanmerking. Romazo vindt dit van belang om draagvlak en leverbaarheid van de automatische systemen met het label HR Zonwering te kunnen garanderen.

SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) is het keuringsinstituut dat belast wordt met controle en certificering. De kwaliteitseisen zullen zoveel mogelijk aansluiten bij de Europese normen, zoals EN 14501, EN 13561, EN 13659 en EN 13363. De Stichting Vakopleiding zal voor de bedrijven die deelnemen, opleidingen ontwikkelen en aanbieden.

Zonwering is volgens de stichting Romazo (rolluiken, markiezen en zonwering) van grote invloed op het energieverbruik van gebouwen. Automatische zonwering wordt aangestuurd op basis van stralingsintensiteit op de gevel en heeft hierdoor directe invloed op de beperking van warmtetoetreding in gebouwen. Met de introductie van het label HR Zonwering wil de branche bereiken dat dit type zonwering kan worden geïdentificeerd en zo de stap kan maken van decoratie naar installatie.

Onderzoeken door TNO in opdracht van Romazo hebben aangetoond dat het gebruik van automatische zonwering ten opzichte van handmatig geregelde systemen een aanzienlijke energiebesparing oplevert. Bij kantoren ligt de besparing tussen 12 en 23 procent en bij scholen tussen 7 en 25 procent.

Reageer op dit artikel