nieuws

‘Elke bezuiniging ten koste van koopracht’

bouwbreed Premium

De discussie over de hypotheekrenteaftrek lijkt bouwers niet te raken, zeker niet zolang die in ‘Niemandsland’ wordt gevoerd.

Hoewel de politieke strijd voor de schermen nog onveranderd is, denken zelfs de ontwikkelende bouwers te weten dat de renteaftrek er op den duur wel aangaat. Bouwend Nederland baalt ervan; nog meer mist doet het consumentenvertrouwen geen goed.

Hoe dan ook lijkt het de vraag hoe de hypotheekrenteaftrek kan worden beperkt zonder dat de toch al doodzieke bouwsector doodbloedt.

Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam pleit al langer voor een herziening van de woningmarkt. “Hoe je de pijn kunt verzachten, is een lastige vraag”, verzucht Conijn. “Iedere bezuiniging gaat ten koste van de koopkracht en de bestedingsruimte van huishoudens.”

Toch is een woningmarktrevolutie noodzakelijk, vervolgt hij. Conijn weet wel hoe de effecten op de korte termijn beperkt kunnen blijven. “Scherp de hypotheekvoorwaarden verder aan en stimuleer huizenbezitters die bereid zijn de schuldenberg af te bouwen. Ja, daar is de hulp van banken ook voor nodig, maar in ruil daarvoor kan het kabinet de overdrachtsbelasting permanent laag houden of zelfs helemaal afschaffen.” Banken lijken wel voor het plan van Conijn te porren. De Nederlandse Vereniging van Banken benadrukt echter dat de bal bij het kabinet ligt. Echt geroepen voelt het kabinet zich niet.

Hapsnap

De Tweede Kamer stemde gisteren ‘gewoon’ tegen de zoveelste motie waarin de regering wordt verzocht het systeem van hypotheekrenteaftrek toekomstbestendig te maken. Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie snapt de Haagse hypotheekrentestorm die maar niet gaat liggen niet. Tot op de dag van vandaag mist hij iets. “De discussie voert zich altijd af in Niemandsland. Of je bent voor of tegen. Daardoor is er nooit een politieke economische analyse gemaakt.” Anders dan Bouwend Nederland ligt Van der Maas niet per sé dwars. “Als het de woningmarkt mobiel krijgt. Wie zijn wij dan om daar ‘njet’, op te zeggen?” De directeur van de Aannemersfederatie vreest wel voor weer een “hapsnapmaatregel”.

Joep Rats, directeur economische zaken van Bouwend Nederland, blijft bij zijn standpunt en begrijpt de behoefte niet om de hypotheekrenteaftrek te willen aanpassen? Het systeem veranderen levert de bouwsector in elk geval weinig op.”

Reageer op dit artikel