nieuws

‘Budget scholenbouw mager gezien ambities’

bouwbreed

De budgetten van Nederlandse scholenbouw staan op gespannen voet met de ambities op het gebied van duurzaamheid en binnenklimaat, ziet de directie van onderwijshuisvestingsspecialist SP Architecten.

“Het aantal voorgeschreven vierkante meters per leerling is in Nederland beperkt”, weten de directeur, Jaap Nieskens, en zijn adjunct Joep Hellinga, “en dat geldt ook voor het bouwbudget per vierkante meter.” Daarbij komt, voegen ze daaraan toe, dat huisvesting ook een aspect is waarmee instellingen zich willen onderscheiden.

Minimum

Gemeenten blijken veelal met budgetten de bodem op te zoeken door alle onderdelen tot het minimum terug te brengen. “Minder grond en minimale oppervlakken.” Daarbij komt gelijk een nieuw probleem om de hoek: “Het grote aantal leerlingen in een kleine ruimte dwingt tot aanscherping van de ventilatienormen.”

Binnen de budgettaire grenzen mooie, praktische en gezonde scholen realiseren, blijft waar het om draait bij de scholenbouwers. Gebouwen met een gezonde binnenlucht, prettige akoestiek en aanpasbaar interieur. Kostenniveaus liefst gerekend over een langere periode. “Flexibel bouwen is daarvoor noodzaak. De onderwijswereld verandert snel en de onderwijsgebouwen moeten die veranderingen kunnen opvangen.”

Lees het hele interview: Seriebouw scholen krijgt verschillende gezichten

Reageer op dit artikel